Uczniowie kilku warszawskich szkół podstawowych oraz dzieci z przedszkoli mogą dziś poczuć się jak piłkarze klubu FC Barcelona. Dzieci na trwających warsztatach przygotowują posiłki zgodnie z przepisami dietetyków tego słynnego katalońskiego klubu. Cel jest taki, żeby znani piłkarze przekonali uczniów, że warto odżywiać się zdrowo. Całość odbywa się w ramach zainaugurowanej kampanii "Jedz jak mistrz". Piłkarze zachęcają do zdrowego żywienia dzieci w odpowiedzi na rosnący problem otyłości wśród najmłodszych. Dieetycy klubu opracowali kilkadziesiąt zdrowych przepisów z myślą o dzieciach, a piłkarze zachęcają do ich wypróbowania.
ZUPA Z GROSZKU, BROKUŁÓW I CUKINII, SERWOWANA NA ZIMNO
Składniki:
- 1 cebula
- 250 g brokułów
- 1 średnia cukinia
- 250 g groszku
- 4 jaja przepiórcze
- sól
- pieprz
- 30 g parmezanu
- 30 g oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: - 1. Obierz cebulę i podsmaż na oliwie.
- 2. Dodaj posiekane warzywa i groszek. Przypraw solą i pieprzem.
- 3. Zalej wodą i gotuj przez 10 minut.
- 4. Blenderem zmiksuj na puree. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
- 5. Usmaż jajka przepiórcze z odrobiną oliwy z oliwek.
- 6. Podawaj zupę na zimno w misce ze smażonym jajkiem i parmezanem na wierzchu.
TARTA ZE SPODEM ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW
Składniki:
- 30 g oliwy z oliwek
- 4 bataty
- 2 rozdrobnione ząbki czosnku
- 1/2 pokrojonej cebuli
- 125 g sera feta
- 1/2 jogurtu naturalnego
- 2 ubite jaja
- 150 g rukoli i szpinaku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania: - 1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- 2. Obierz bataty. Dwa pokrój wzdłuż w półcentymetrowe plastry, pozostałe w okrągłe plastry.
- 3. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i smaż bataty z obu stron do miękkości. Wyjmij i umieść na ręczniku papierowym i powtórz.
- 4. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek.
- 5. Następnie dodaj posiekaną rukolę i szpinak i gotuj do miękkości.
- 6. Przenieś gotowane warzywa do średniej miski.
- 7. Dodaj pozostałe składniki i zamieszaj.
- 8. Wyłóż przygotowaną formę batatami
- 9. Wlej mieszaninę szpinaku i rukoli.
- 10. Umieść w piekarniku i piecz przez 35 minut.
PIZZA Z INDYKIEM NA CIEŚCIE Z MĄKI ORKISZOWEJ
Składniki:
- 18 g drożdży
- 330 g mąki orkiszowej
- 200 ml wody
- Sól
- 200 g passaty pomidorowej
- 200 g indyka w plastrach
- 100 g pieczarek
- 100 g oliwek
- 1 cebula
- 150 g niskotłuszczowego sera
- Oregano
Sposób przygotowania: - 1. Rozgrzej piekarnik do 310ºC.
- 2. Wymieszaj mąkę, wodę, drożdże i sól.
- 3. Zagnieć i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- 4. Uformuj ciasto.
- 5. Na ciasto nałóż sos pomidorowy, indyka, ser i oregano, pieczarki, odrobinę cebuli i oliwki.
- 6. Piecz w piekarniku w temperaturze 310°C przez 5 minut.
Warsztaty odbyły się w ramach kampanii "Jedz jak mistrz" zainicjowanej przez markę Beko