Uczniowie kilku warszawskich szkół podstawowych oraz dzieci z przedszkoli mogą dziś poczuć się jak piłkarze klubu FC Barcelona. Dzieci na trwających warsztatach przygotowują posiłki zgodnie z przepisami dietetyków tego słynnego katalońskiego klubu. Cel jest taki, żeby znani piłkarze przekonali uczniów, że warto odżywiać się zdrowo. Całość odbywa się w ramach zainaugurowanej kampanii "Jedz jak mistrz". Piłkarze zachęcają do zdrowego żywienia dzieci w odpowiedzi na rosnący problem otyłości wśród najmłodszych. Dieetycy klubu opracowali kilkadziesiąt zdrowych przepisów z myślą o dzieciach, a piłkarze zachęcają do ich wypróbowania.

REKLAMA
Uczniowie kilku warszawskich szkół podstawowych podczas warsztatów

ZUPA Z GROSZKU, BROKUŁÓW I CUKINII, SERWOWANA NA ZIMNO

Składniki:

  • 1 cebula
  • 250 g brokułów
  • 1 średnia cukinia
  • 250 g groszku
  • 4 jaja przepiórcze
  • sól
  • pieprz
  • 30 g parmezanu
  • 30 g oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania:
  • 1. Obierz cebulę i podsmaż na oliwie.
  • 2. Dodaj posiekane warzywa i groszek. Przypraw solą i pieprzem.
  • 3. Zalej wodą i gotuj przez 10 minut.
  • 4. Blenderem zmiksuj na puree. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  • 5. Usmaż jajka przepiórcze z odrobiną oliwy z oliwek.
  • 6. Podawaj zupę na zimno w misce ze smażonym jajkiem i parmezanem na wierzchu.

TARTA ZE SPODEM ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW

Składniki:

  • 30 g oliwy z oliwek
  • 4 bataty
  • 2 rozdrobnione ząbki czosnku
  • 1/2 pokrojonej cebuli
  • 125 g sera feta
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • 2 ubite jaja
  • 150 g rukoli i szpinaku
  • pieprz
  • sól

    Sposób przygotowania:
  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  • 2. Obierz bataty. Dwa pokrój wzdłuż w półcentymetrowe plastry, pozostałe w okrągłe plastry.
  • 3. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i smaż bataty z obu stron do miękkości. Wyjmij i umieść na ręczniku papierowym i powtórz.
  • 4. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek.
  • 5. Następnie dodaj posiekaną rukolę i szpinak i gotuj do miękkości.
  • 6. Przenieś gotowane warzywa do średniej miski.
  • 7. Dodaj pozostałe składniki i zamieszaj.
  • 8. Wyłóż przygotowaną formę batatami
  • 9. Wlej mieszaninę szpinaku i rukoli.
  • 10. Umieść w piekarniku i piecz przez 35 minut.

PIZZA Z INDYKIEM NA CIEŚCIE Z MĄKI ORKISZOWEJ

Składniki:

  • 18 g drożdży
  • 330 g mąki orkiszowej
  • 200 ml wody
  • Sól
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 200 g indyka w plastrach
  • 100 g pieczarek
  • 100 g oliwek
  • 1 cebula
  • 150 g niskotłuszczowego sera
  • Oregano

    Sposób przygotowania:
  • 1. Rozgrzej piekarnik do 310ºC.
  • 2. Wymieszaj mąkę, wodę, drożdże i sól.
  • 3. Zagnieć i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 4. Uformuj ciasto.
  • 5. Na ciasto nałóż sos pomidorowy, indyka, ser i oregano, pieczarki, odrobinę cebuli i oliwki.
  • 6. Piecz w piekarniku w temperaturze 310°C przez 5 minut.




    Warsztaty odbyły się w ramach kampanii "Jedz jak mistrz" zainicjowanej przez markę Beko