Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie European Journal of Preventive Cardiology wykazało, że związek występujący w niektórych produktach spożywczych, w tym w herbacie i gorzkiej czekoladzie, może poprawiać ciśnienie krwi i zdrowie naczyń krwionośnych.
Analiza naukowa dotyczyła badań nad ciśnieniem krwi i rozszerzeniem naczyń krwionośnych po spożyciu produktów bogatych w związek zwany flawan-3-olami. W sumie uwzględniono 109 publikacji obejmujących ponad 5200 uczestników.
Produkty bogate w flawan-3-ole to kakao, herbata, jabłka i winogrona. W badaniu tym starano się określić ich wpływ na ciśnienie krwi i funkcję naczyń krwionośnych, a także czy mogą być przydatne w zapobieganiu chorobom układu krążenia.
Wyniki wykazały, że regularne spożywanie takich produktów, konsekwentnie prowadziło do obniżenia ciśnienia krwi, szczególnie u osób, które już miały podwyższone ciśnienie.
Zaobserwowano, że flawan-3-ole poprawia funkcjonowanie wewnętrznej wyściółki naczyń krwionośnych, zwanej śródbłonkiem.
Eksperci przypominają jednak, że sięganie po czekoladę czy picie herbaty nie może zastąpić leków na serce ani porady lekarza.