Pojawiły się owoce i warzywa, których rok wcześniej nie było w rankingu. Część z tych, które niezmiennie widnieją na niechlubnej liście – zmieniła pozycję na bliżej początku lub bliżej jej końca. Jak zmieniła się "Brudna Dwunastka"? Gdzie – według badań Environmental Working Group – jest najwięcej pestycydów?

REKLAMA
zdj. ilustracyjne/"Brudna Dwunastka" 2025 – znamy najnowszy ranking

Przebadano 47 owoców i warzyw, w raporcie znajdziemy dane z ponad 53 000 próbek - w ten sposób powstała "Brudna Dwunastka" 2025, czyli aktualna lista najbardziej zanieczyszczonych produktów. Stworzyła ją amerykańska organizacja Environmental Working Group - która od ponad dwudziestu lat działa na rzecz ochrony zdrowia i środowiska - między innymi sprawdzając, po których owocach i warzywach widać największe działanie środków ochrony roślin.

Listę otwiera szpinak, zajmując pierwsze miejsce w niechlubnym rankingu. Paradoksalnie uważa się przecież, że jest bardzo zdrowy i wzbogaca naszą dietę - tymczasem, już kolejny rok znajduje się w czołówce produktów, które mogą szkodzić. Rok temu był na drugiej pozycji - teraz zamienił się z truskawkami. Czerwony smak lata zaliczył spadek - czy właściwie to awans, ale to nadal bardzo wysoko i bardzo niezdrowo.

Wciąż w pierwszej trójce i tak samo jak poprzednio na najniższym podium - znajdują się: jarmuż, kapusta włoska i gorczyca. Tymczasem tak, jak szpinak - uważane są za bardzo zdrowe.

Poza podium, ale niezmiennie bardzo wysoko - miejsce czwarte: winogrona, a na piątym: brzoskwinie.

W połowie rankingu są wiśnie i niestety pną się w górę - w zeszłym roku były pod koniec listy, a tuż pod nimi: nektarynki.

Ósme są gruszki - przeniosły się na tę pozycję z miejsca szóstego, zatem jest trochę lepiej. Jabłka - dziewiąte, a były o jedno miejsce wyżej, czyli było trochę gorzej.

Nowością na liście są jeżyny i ziemniaki - które ją zamykają. Przedostatnie miejsce - zajmują borówki.

"Czysta Piętnastka" - najmniej zanieczyszczone owoce i warzywa

Dla równowagi jest też drugi ranking - produktów, które zawierają najmniej pestycydów.

Na zaktualizowanej liście znajdują się:

  • ananas
  • kukurydza cukrowa - świeża i mrożona)
  • awokado
  • papaja
  • cebula
  • groszek cukrowy - mrożony
  • asparagus
  • kapusta
  • arbuz
  • kalafior
  • banany
  • mango
  • marchewka
  • grzyby
  • kiwi


Przeanalizowano 47 owoców i warzyw. Prawie 60 proc. próbek nie zawierało żadnych wykrywalnych zanieczyszczeń, a tylko 16 proc. - miało pozostałości dwóch lub więcej pestycydów.