Jak zdrowo grillować?

Sobota, 10 sierpnia (09:50)

To fakt, że w mięsie i innych grillowanych produktach mogą powstawać szkodliwe związki chemiczne, które z dużym prawdopodobieństwem zwiększają ryzyko raka. Mamy dobrą wiadomość: Można się przed nimi obronić!

Grillowanie może być zarówno bardzo zdrowe (tłuszcz z potrawy się wytapia), ale i bardzo niezdrowe (w mięsie i produktach zawierających skrobię wytrącają się substancje rakotwórcze). Co zrobić, żeby grill nie zagrażał naszemu zdrowiu, a wręcz przeciwnie?

Żeby grillowało się zdrowiej - stosuj się do tych rad:

- Im wyższa temperatura, tym więcej substancji szkodliwych w grillu. Nie grilluj nad ogniem! Poczekaj, aż paliwo zacznie się żarzyć.

- Nie dorzucaj podpałki w trakcie grillowania.

- Zdrowiej jest grillować na grillu gazowym - w badaniach naukowcy wykryli, że w mięsie grillowanym na węglu jest więcej substancji rakotwórczych. Niestety, grille gazowe są dużo droższe niż te węglowe.

- Marynaty zawierające sok z cytryny i ocet ograniczają ilość wytrącających się substancji rakotwórczych. 

- Sproszkowana papryka znacznie zmniejsza ilość wytrącających się w czasie obróbki cieplnej mięsa substancji kancerogennych. Z badań wynika, iż tak samo działa czarny pieprz.

- Zaleca się lekkie podgotowanie mięsa przed grillowaniem. Skraca się wtedy ilość czasu spędzanego na ruszcie: pod wpływem wysokiej temperatury i dymu.

- Używaj niewielkich ilości soli do marynat i przyprawiania grillowanych potraw. Sól także wchodzi w reakcje chemiczne prowadzące do powstawania szkodliwych substancji.

- Chude mięso nie będzie tak obficie "skapywało" na węgiel jak tłuste kawałki, dzięki czemu będzie zawierało mniej substancji toksycznych. Wybieraj więc chude mięso, odcinaj widoczne kawałki tłuszczu i zdejmuj skórkę z drobiu przed grillowaniem.

- Aby tłuszcz nie skapywał na żar, grilluj na specjalnych tackach do grillowania (powinny mieć rowki, do których będzie ściekał tłuszcz).

- Grilluj tylko na węglu lub brykiecie. Nigdy nie używaj drewna z drzew iglastych!

- Mięso może (a nawet powinno) być przyrumienione, ale nie spalone. Odcinaj zwęglone kawałki!

- Nie używaj tych samych tacek ani talerzy do surowego i gotowego mięsa.

- Po wyjęciu mięsa z marynaty, nie wykorzystuj jej ponownie.

- Grilluj tylko na czystym ruszcie lub czystej tacce przeznaczonej do grillowania.

- Oprócz kiełbasy jedz też warzywa, owoce - np. w formie sałatek. Zawierają antyoksydanty, które zmniejszą wpływ szkodliwych substancji na zdrowie.

- Od czasu do czasu próbuj grillować warzywa i owoce. W ich przypadku nie wytrącają się żadne substancje szkodliwe, a w smaku wcale nie ustępują kiełbaskom!

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Marcin Czarnobilski