Gastrolog: Jedz regularnie i nie stresuj się!

Środa, 20 grudnia 2017 (12:37)

„Każda dolegliwość jamy brzusznej, która trwa dłużej niż 3 miesiące powinna skłonić nas do wizyty u lekarza” – mówi w rozmowie z Ewą Kwaśny Sławomir Krzemiński, specjalista gastroenterologii ze Szpitala Specjalistycznego im. J. Dietla w Krakowie. Objawami alarmowymi, na które szczególnie zwracają uwagę gastrolodzy są: spadek wagi ciała, nieprawidłowości w badaniach laboratoryjnych, anemia czy nocne bóle brzucha.

Spora grupa schorzeń układu pokarmowego jest zależna od stresu, tempa w jakim żyjemy, nieregularności spożywania posiłków. Nie bez znaczenia jest też zaburzony rytm dobowy. Czasami wystarczy zmiana przyzwyczajeń i nawyków, żeby poczuć się lepiej - radzi gastrolog Sławomir Krzemiński

Jedną z głównych przyczyn toksycznego uszkodzenia wątroby jest w Polsce alkohol. My spożywamy na rok 9,5 litra czystego etanolu. Jeżeli pijemy na czczo lub w dużych ilościach w krótkim okresie, wtedy możemy doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń wątroby - dodaje specjalista gastroenterologii.

Co jeszcze szkodzi naszej wątrobie oraz jakie badania profilaktyczne powinniśmy wykonywać?


Posłuchaj całej rozmowy Ewy Kwaśny z gastrologiem Sławomirem Krzemińskim

Nie stresuje się i jedz regularnie! Rozmowa z gastrologiem Sławomirem Krzemińskim

Artykuł pochodzi z kategorii: Organy wewnętrzne

Ewa Kwaśny

Sławomir Krzemiński