Wiadomo już co jest w czekoladzie, że tak dobrze nam robi

Czwartek, 3 kwietnia 2014 (20:45)

Poprawia koncentrację, zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie krwi - informacje o pożytecznych dla zdrowia skutkach jedzenia czekolady pojawiają się coraz częściej. Naukowcy z Virginia Polytechnic Institute i Virginia State University dodają kolejny argument. W ziarnie kakaowym znaleźli substancje, które u myszy przeciwdziałają otyłości i zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Naukowcy piszą o tym w czasopiśmie "Journal of Agricultural & Food Chemistry".

Kakao, podstawowy składnik gorzkiej czekolady, to jedno z najbogatszych, znanych nam źródeł flawonoli, substancji o silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym działaniu. Wcześniejsze badania pokazały, że flawonole zawarte w winogronach i herbacie mogą zapobiegać nadwadze i chronić przed cukrzycą typu 2. Badacze postanowili teraz sprawdzić, które z obecnych w kakao flawonoli to potrafią.

Podczas eksperymentu myszy hodowano na różnych wysoko i niskotłuszczowych dietach, w przypadku diet wysokotłuszczowych podawano im też różne rodzaje flawonoli. Okazało się, że jeden szczególny ich rodzaj, tak zwane procyjanidyny oligomeryczne mają szczególnie korzystne działanie. Dzięki nim myszy na wysokotłuszczowej diecie mniej przybierały na wadze. Zauważono u nich także poprawioną tolerancję glukozy, która sprzyja zapobieganiu cukrzycy typu 2.

Już przed wielu laty potwierdzono, że procyjanidyny oligomeryczne, zawarte w winogronach mają kluczowe znaczenie dla korzystnych dla zdrowia własności niektórych win, teraz okazuje się, że dzięki nim mamy kolejny pretekst, by zajadać się, oczywiście z umiarem, gorzką czekoladą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Grzegorz Jasiński