Wapń. W jakich produktach znajdziemy go najwięcej?

Środa, 4 marca 2020 (16:47)

Wapń jest makroelementem niezbędnym do funkcjonowania naszego organizmu. To przede wszystkim budulec zębów i elementów układu kostnego, ale spełnia też w naszym organizmie wiele innych ważnych funkcji. Średnie zapotrzebowanie na wapń dla dorosłego człowieka to 1000 mg dziennie. Jakie pokarmy są najlepszym źródłem wapnia?

Jak zauważa dietetyk, Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, cytowana przez portal Twoje Miasto, Zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje u dzieci i młodzieży ze względu na rozwój kości, kobiet w ciąży i karmiących oraz kobiet w okresie przekwitania (zapobieganie osteoporozie).

Źródeł wapnia jest wiele, jednak trzeba pamiętać o tym, że przyswajalność przez każdy z organizmów może być różna. Zależna jest od wielu czynników - ważny jest wiek, lość wapnia w naszym organizmie, oraz odpowiednia ilość witaminy D, K2, magnezu i innych pierwiastków śladowych.

Jako dobre źródło wapnia dietetycy podają: migdały, orzechy, łososia, brokuły, chleb razowy, szpinak, czy ugotowany ryż.

Na jakim etapie życia jaką ilość wapnia powinniśmy dostarczać? Sprawdź, co radzi dietetyk na portalu Twoje Miasto.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie