Fakty i mity o lodach. Jeść czy nie jeść?

Uwielbiają je prawie wszyscy, jednak narosło wokół nich sporo mitów. Czy przez to, że są zimne, naprawdę odchudzają i możemy jeść je bez ograniczeń? Czy warto przygotowywać je samemu, czy może pokusić się o zakup w sklepie? Obalamy mity dotyczące lodów, ale też zachęcamy do ich jedzenia. Pamiętajmy, że najzdrowsze ze wszystkich są sorbety, zrobione głównie z wody i owoców Smacznego!

Fakty i mity o lodach. Jeść czy nie jeść? /Agencja TVN/-x-news

Prawdą jest, że lody są mniej kaloryczne niż ciasto czy czekolada. Jeżeli mamy ochotę na słodycze, w lecie najlepiej wybrać właśnie lody.

Badania pokazują, że lody wprawiają w dobry nastrój, kojarzą się z latem, wakacjami i dzieciństwem.

Dodatkowo lody na patyku czy w kubeczku są zdrowsze, niż te, które można kupić w większych pojemnikach. Mniejsze porcje powstają z myślą o dzieciach i są zrobione z lepszych składników.

Mitem natomiast jest to, że lody odchudzają przez swoją temperaturę. Niektórzy sądzą, że wydatek energetyczny organizmu podczas trawienia jest większy niż kaloryczność, co jednak nie jest prawdą.

Kolejnym mitem jest to, że lody wykonane samodzielnie są mniej kaloryczne, niż ze sklepu. Producenci często starają się zastąpić cukier słodzikami. Lody nie są też zdrowsze od innych produktów mlecznych, bo poza wapniem i fosforem, zawierają też dużo tłuszczu i cukru.


Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Agencja TVN/-x-news