Diet of Gladiators, czyli o tym co, jak i kiedy jeść

Sobota, 27 lipca (15:31)

Wielu z nas ma odczucie silnego głodu po mocnym treningu. Jak więc kontrolować to co jemy i jak rozkładać posiłki w ciągu dnia? Jaki jest sekret kontroli głodu? Płynie on z systematyczności, a nie ilości spożywanych posiłków. Powtarza się, że jedzenie 5 posiłków dziennie rozkręca metabolizm. Okazuje się, że jest to mit. Na metabolizm ma wpływ nie ilość posiłków, a ich skład oraz bilans energetyczny z całego dnia - mówi Ola Kiepura, trenerka RMF4RT Gladiators.

Osobiście jadam 4 posiłki dziennie o tych samych porach i nie mam najmniejszego problemu z napadami głodu czy podjadaniem. Pojęcie przekąsek zwyczajnie dla mnie nie istnieje. Jednak z reguły spotykam się z przekonaniem, że tylko częste i małe posiłki można zjadać na redukcji . Dla osób które zwyczajnie mają dużo obowiązków robienie 5 posiłków będzie karą. Świetną informacją będzie to, że nie ilość posiłków, a jakość i liczba kalorii ma znaczenie. Komu codziennie chce się robić 5 dań, i skupiać się na jedzeniu co 3 godziny... Oczywiście, nie neguję takiego podejścia, jednak przedstawiam inne - swoje własne.

Wpływ 5 posiłków na organizm

Aktywny urlop, czyli jak zacząć się ruszać w wakacje. I nie zrobić sobie… krzywdy

"Wakacje i urlop to dokonały moment, żeby zacząć więcej się ruszać" - mówi w rozmowie z dziennikarką RMF FM Urszulą Gwiazdą, trenerka m.in. full body workout Adriana Kolasa. Można ją też spotkać na krakowskich treningach grupy biegowej RMF4RT Gladiators. czytaj więcej

Małe posiłki jedzone kilka razy dziennie mogą pozostawić uczucie niedosytu, braku satysfakcji z jedzenia. Gdy nie są zbilansowane będą wpływać na syntezę protein, skoki insuliny we krwi czy przyswajanie wartości odżywczych. Posiłki jedzone co 2-3 godziny zaburzają nasze naturalne sygnały głodu i sytości oraz programują nasz organizm według zegarka. Jedzenie 5-6 razy dziennie jest dodatkowo mocno absorbujące i zmusza do dostosowania naszego życia do pór posiłków.

GLADIATORSI NA FACEBOOKU

Jedzenie dwóch czy trzech większych posiłków poza uproszczeniem dnia ma jeszcze kilka innych zalet. Po dużym posiłku masz porządnie zaspokojone uczucie głodu i zwyczajnie czujesz się szczęśliwy. Z kolei gdy jako "posiłek" zjadasz banana, białko i garść orzechów, to wiesz, że w ciągu godziny znowu będziesz głodny i szybko będziesz chciał zjeść obiad. Dodatkowo masz wtedy ciągłe poczucie balansowania na granicy głodu oraz sytości, co jest zwyczajnie nieprzyjemne.

Ciekawy jest fakt, że osoby jedzące 2, 3 większe posiłki mają niższy poziom cukru we krwi niż osoby spożywające 5 posiłków dziennie. Dużo lepiej jeść po prostu w miarę regularnie. Oczywiście, istnieją też diety polegające na nieregularnym jedzeniu (np. IF), ale moim zdaniem powinny być one stosowane tylko i wyłącznie w określonych przypadkach pod kontrolą osoby, która stosowała dany protokół na własnej skórze. 


Jak wygląda idealny rozkład jedzenia ?

5 posiłków

I śniadanie 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego,

II śniadanie 5-10%,

obiad 35-40%,

podwieczorek 5-10%

kolacja 15-20%

4 posiłki

I śniadanie 25-30%,

II śniadanie 5-10%,

obiad 35-40%,

kolacja 25-30%.

3 posiłki

śniadanie 30-35%,

obiad 35-40%,

kolacja 25-30%

Jeśli jesz dziennie 2000 kcal rozłożone na 3 posiłki, na śniadanie zjedz około 600-700 kcal na obiad 700-800 kcal a na kolację 500-600 kcal. Słuchaj swojego ciała i dostosuj ilość posiłków do siebie, swojego czasu, swojego trybu życia i tego, co czujesz.

Autor: Ola Kiepura, trenerka RMF4RT Gladiators

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Urszula Gwiazda