Czekolada nam służy, bo lubią ją... nasze bakterie

O tym, że gorzka czekolada dobrze wpływa na nasze zdrowie wiemy od dawna, ale naukowcy z Louisiana State University odkryli wreszcie, co dokładnie za tym stoi. Okazuje się, że czekolada to ulubiona przekąska niektórych bakterii, zasiedlających nasz przewód pokarmowy. To dzięki nim produkty rozkładu czekolady o silnym przeciwzapalnym działaniu łatwiej się wchłaniają i korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny.

Proszek kakaowy, podstawowy składnik gorzkiej czekolady, zawiera znaczne ilości polifenoli, silnych przeciwutleniaczy takich jak katechiny, czy epikatechiny. Substancje te chronią komórki przed działaniem powstających w procesach przemiany materii wolnych rodników.

Okazało się, że obecne w naszym przewodzie pokarmowym, korzystne dla nas bakterie, bifidobakterie i pałeczki kwasu mlekowego, rozkładając czekoladę tną długie łańcuchy polifenoli na krótsze. Dzięki temu cząsteczki te łatwiej się wchłaniają, mają silniejsze działanie przeciwzapalne i lepiej chronią nasze serce. Dodatkowy efekt wiąże się z obecnością włókien, które również sprzyjają rozwojowi owych korzystnych bakterii. 

Wyniki najnowszych badań ogłoszono w Dallas podczas zjazdu American Chemical Society (ACS). Autorzy badań podkreślili, że korzystne właściwości czekolady można jeszcze wzmocnić, dodając do niej niektóre owoce, na przykład granaty i jagody acai.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Grzegorz Jasiński