Co zrobić, by miód nie stracił swoich właściwości? Nie wlewaj do niego wrzątku

Piątek, 6 grudnia 2019 (09:09)

Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające.

Miód jest jednym z najcenniejszych darów, jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu.

Powstawanie miodu

Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głównie z fruktozy i glukozy, natomiast spadź jest słodką cieczą występującą głównie latem na igłach i gałęziach drzew, w postaci kropel.

Pszczoły, wyspecjalizowane w przerabianiu nektaru albo spadzi na miód, dodają do dostarczonych im półproduktów enzymów oraz różnych substancji biologicznie czynnych, następnie nadtrawiają cukry i odparowują wodę. Produkt składany jest w komórkach plastra woskowego, gdzie w dalszym ciągu zachodzą skomplikowane procesy rozkładu cukrów złożonych oraz odparowywanie wody.

Jedną z największych zalet miodu jest to, że jest całkowicie wolny od zanieczyszczeń chemicznych, wynika to z faktu, że pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby, zbierając zanieczyszczony nektar albo spadź.

Krystalizacja miodu

Naturalnym stanem rzeczy jest, że miód z płynnej konsystencji, tak zwanej patoki, krystalizuje się i powstaje ciało stałe, czyli krupiec. Proces ten nie zmienia składu chemicznego, właściwości odżywczych ani leczniczych, ale dowodzi dobrej jakości miodu. Proces krystalizacji powoduje, że miód staje się jaśniejszy.

Czas w którym występuje krystalizacja miodu, zależy od rodzaju miodu - miód rzepakowy może się krystalizować po 3 dniach, natomiast miód akacjowy dopiero po kilku miesiącach.

Aby miód z powrotem miał płynną konsystencję należy go podgrzać do temperatury nie większej niż 40 stopni. W wyżej temperaturze straci swoje właściwości.

Miód lekiem na wszystko?

Miód jest niezastąpionym lekarstwem na wiele przykrych dolegliwości. Pomaga w chorobach skóry, mięśni oraz stawów, leczy choroby układu moczowego, łagodzi nerwy, pomaga w depresji i wskazany jest dla ludzi cierpiących na bezsenność. Można go stosować przy ostrych zapaleniach spojówek, jest idealny dla osób zmagających się z trądzikiem, a dodatkowo może służyć jako afrodyzjak.

Miód i zioła sposobem na smog

Smog to element codziennego życia mieszkańców wielu zanieczyszczonych regionów Polski. Jest w powietrzu, którym oddychają, stał się również częstym tematem rozmów i artykułów prasowych. O czym należy pamiętać, aby nie dać się zabić smogowi? czytaj więcej

Hipokrates oraz Pitagoras uparcie twierdzili, że sędziwy wiek zawdzięczali regularnemu spożywaniu miodu.

Holenderscy uczeni przeprowadzili analizę, z której jasno wynika, że białko zawarte w miodzie jest tak silne, że może być stosowane do walki z opornymi na antybiotyki bakteriami. Przypuszcza się również, że w przyszłości może służyć do opracowania nowych leków, oraz będzie można go używać do leczenia oparzeń i infekcji skóry.

Jak najlepiej zaserwować miód?

Naukowcy zgodnie twierdzą, że spożywanie jednej łyżki miodu dziennie wpłynie pozytywnie na odporność oraz samopoczucie.

Miód najlepiej smakuje z mlekiem albo herbatą. W takiej wersji idealnie się sprawdza na chłodne wieczory, ale i na poranki, kiedy potrzebny jest nam zastrzyk energii.

Miodu nie powinno się wlewać do wrzątku, ale do lekko ochłodzonego napoju, tylko wtedy możemy się cieszyć jego dobroczynnymi właściwościami. Tak więc, jeśli masz ochotę na herbatę z miodem, pamiętaj, aby dodać go dopiero wtedy, gdy napój nieco przestygnie. W przeciwnym razie miód utraci sporo swoich właściwości prozdrowotnych.

Miodowe źródło piękna

Miód jest wspaniałym produktem, który daje nam tyle dobrodziejstw. Regularne spożywanie miodu wspomaga odporność, pomaga zapobiegać wielu chorobom, jest wspaniałym przysmakiem, a do tego pozwala nam zachowywać młodość i urodę.

Kleopatra słynęła z kąpieli w oślim mleku i miodzie, żona cesarza Nero używała miodu w postaci maseczki do podtrzymania młodości i zdrowego wyglądu twarzy. Japonki chętnie używają miodu do swojej jasnej karnacji, a nawet Kreolki z Ameryki Środkowej używają miodu jako balsam do ciała.

Miód świetnie się spisuje jako maseczka do twarzy, wygładza oraz naturalnie nawilża skórę, a do tego pomaga pozbyć się blizn po trądziku. Samodzielnie w domu można przygotować maskę do suchych i zniszczonych włosów. Możesz poczuć się jak królowa poprzez przygotowanie wspaniałej kąpieli - do wody najlepiej o temperaturze 37 stopni dodaj 100 gram miodu. Taka kąpiel doda ci energii, oraz spowoduje, że twoja skóra będzie piękna i nawilżona.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Marcin Czarnobilski