Śniadanie to podstawa! Przepis na wiosenną jajecznicę

Niedziela, 13 maja 2018 (09:46)

Chińskie przysłowie mówi: "Śniadanie jem sam, obiadem dzielę się z przyjaciółmi, kolację daję wrogowi". Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Pomijając je, obniżamy sprawność umysłową, mamy niską efektywność w pracy lub szkole. Mamy gorsze samopoczucie, odczuwamy osłabienie, senność, a czasem rozdrażnienie.

Według specjalistów ds. żywienia, śniadanie powinniśmy zjeść już do godziny od momentu wstania. Bardzo ważne jest, żeby nasz organizm już od samego rana był pobudzony. Wpłynie to pozytywnie na naszą koncentrację w ciągu dnia. Będziemy też czuć się bardziej zrelaksowani - podkreśla w rozmowie z RMF MAXXX dietetyczka Magdalena Małecka.

Pierwszy posiłek powinien być pełnowartościowy, żeby składał się zarówno z białka, tłuszczów jak i węglowodanów, np. jajka w różnej postaci.

Przepis ma wiosenną jajecznice

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 4 pomidory winogronowe
  • płaska łyżeczka masła
  • przyprawy: sól prowansalska, pieprz
  • pieczywo: 1/2 bułki lub 3 cienkie kromki bagietki

Przygotowanie:

Umytą cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię i dolać odrobinę wody. Dusić aż cebula delikatnie zmięknie, a następnie dodać łyżeczkę masła. Przyprawić solą prowansalską i pieprzem. Dodać jajka, doprawić do smaku. Pokroić pomidorki na ćwiartki i dodać do gotowej jajecznicy. Można udekorować szczypiorkiem. Zjeść z połową bułki lub z 3 kromeczkami bagietki. Gotowe!

Potwierdzono naukowo, że u osób, które regularnie jedzą śniadania, zmniejsza się ryzyko wystąpienia otyłości oraz chorób przewlekłych jak cukrzyca, czy nadciśnienie.

Zapominanie o porannym posiłku często skutkuje tym, że w dalszym etapie dnia sięgamy po niezdrowe przekąski, jemy nieregularnie, co więcej może nam spaść poziom glukozy do tego stopnia, że dojdzie do omdlenia - ostrzega dietetyczka.

(mc/rmf maxxx/medycyna praktyczna)

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy