Dieta w nadciśnieniu. Czego unikać?

Środa, 22 maja (14:17)

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny przede wszystkim unikać soli i przejadania się. Dieta powinna być po prostu zdrowa. Dbajmy o to, żeby posiłki przygotowywać samodzielnie. Polecane są duże ilości warzyw.

Ryzyko rozwoju choroby nadciśnieniowej u osób z nadwagą zdecydowanie rośnie - mówi w rozmowie z RMF FM dr Anna Szymańska-Chabowska, Konsultant Wojewódzki Hipertensjologii z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu.

Pierwsza zasada jest taka, żeby się nie objadać i jeść racjonalnie, czyli mniejsze porcje, ale częściej. Pacjenci z nadciśnieniem tętniczym powinni się stosować do tak zwanej dieta DASH - mówi dr Szymańska - Chabowska.

Dieta DASH opiera się na produktach bez soli i tłuszczu.

Jak się okazuje, problemem nie jest dosalanie potraw na talerzu, bo nie jesteśmy w stanie sobie dosolić nadmiernie bo to spowoduje, że potrawa będzie niesmaczna.

Problemem jest kupowanie produktów i półproduktów w postaci gotowej supermarketach, sklepach które zawierają nadmierną ilość chlorku sodu czyli jonów sodu. Taki problem istnieje również przy zakupie wody mineralnej. Na rynku są dostępne wysoko sodowane wody, a z kolei te bez soli smakują, kolokwialnie mówiąc, jak plastik, a pamiętajmy, że mówimy o teoretycznie najzdrowszym płynie, jaki się na rynku znajduje - zaznacza dr Szymańska - Chabowska - Proszę sobie teraz wyobrazić ile soli jest w pieczywie czy wędlinach - dodaje.

W miarę możliwości powinniśmy przygotowywać posiłki samodzielnie - bogate w warzywa i produkty nabiałowe. Osoby z nadciśnieniem powinny unikać jedzenia w restauracjach, fast-foodach, barach szybkiej obsługi. Powinniśmy unikać czerwonego mięsa, które bogate jest w tłuszcze zwierzęce.

Chciałabym obalić tzw. mit kawowy, ponieważ produkty kofeinowe są w stanie na krótko podnieść nam ciśnienie, ale tak naprawdę związku z rozwojem choroby nadciśnieniowej dużego nie mają, w przeciwieństwie do wywoływania choroby wrzodowej żołądka - dodaje pani doktor.

Nie powinniśmy również używać gotowych przypraw poprawiających smak, zawierają one dużo soli zwłaszcza, gdy wcześniej sami przygotowaliśmy np. sałatkę z kurczakiem.

Jak powinien wyglądać jadłospis?

Śniadanie:

- dwie kromki ciemnego razowego pieczywa z wędliną nisko sodową ze świeżym ogórkiem lub pomidorem

- twarożek ze szczypiorkiem, rzeżuchą i rzodkiewką

- płatki owsiane z mlekiem, rodzynki, orzechy laskowe,

II śniadanie:

- koktajl truskawkowy na bazie kefiru lub jogurtu naturalnego,

- sok wielowarzywny lub wieloowocowy,

- bułka pełnoziarnista z tuńczykiem i warzywami

Obiad:

- sałatka z dodatkiem fety lub kurczaka,

- czerwone mięso (max 2 razy w tygodniu), najlepiej spożywać ryby oraz mięso chude czyli tzw. białe

- Zupa jarzynowa, fasolowa, warzywna, kalafiorowa

- Pierś z kurczaka z ryżem i warzywami,

Kolacja:

- makaron razowy z serem,

- dwie kromki chleba pełnoziarnistego z serkiem wiejskim, rzodkiewką i szczypiorkiem,

- jajecznica ze szpinakiem i pomidorami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Sara Bounaoui

Mateusz Czmiel