Większość z nas miała kiedyś do czynienia z trądzikiem. Cierpią na niego zwłaszcza ludzie młodzi, ale nie tylko. Niestety, nie istnieje konkretna dieta, która leczyłaby trądzik. Opublikowano jednak pewne badania, mówiące o negatywnym wpływie niektórych produktów na ryzyko wystąpienia trądziku oraz zaostrzenie zmian trądzikowych. Co jeść a czego unikać- to opisuje dietetyk, dr Dominika Wnęk.

Nie jest w pełni jasne, jakie elementy żywienia  wpływają tak niekorzystnie na stan skóry, ale podkreśla się przede wszystkim niekorzystny wpływ węglowodanów o dużym indeksie glikemicznym. 

Powód, dla którego te węglowodany mogą zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku, to fakt, że zwiększają gwałtownie stężenie glukozy, a w konsekwencji powodują wyrzut insuliny. Taka poposiłkowa hiperinsulinemia może zapoczątkować szereg zmian hormonalnych, które pobudzają funkcję wydzielniczą gruczołów łojowych i nasilają rogowacenie ich ujść. To z kolei utrudnia usuwanie zawartości gruczołu łojowego na powierzchnię skóry - tłumaczy dietetyk, dr Dominika Wnęk.

Dawniej podstawowym źródłem węglowodanów w diecie były warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Obecnie węglowodany pochodzą głównie z produktów przygotowanych na bazie mąki wysoko oczyszczonej, płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru, słodyczy, białego ryżu i ziemniaków.

Mleko a trądzik

Istnieją pojedyncze badania, które wskazują na niekorzystny wpływ mleka i produktów mlecznych. Dzieje się tak najprawdopodobniej za sprawą wyrzutu insuliny, do którego dochodzi po spożyciu tych produktów w tym samym mechanizmie, co w przypadku produktów o dużym indeksie glikemicznym. Ponadto mleko jest źródłem substancji o budowie steroidowej, będących prekursorami hormonów androgennych, regulujących m.in. wydzielanie łoju - mówi ekspertka, dr Dominika Wnęk.

Ostre przyprawy i sól a trądzik

Istnieje powszechne przekonanie, że ostre przyprawy mogą powodować lub zaostrzać zmiany trądzikowe. Nie znajduje to jednak uzasadnienia w dostępnych badaniach naukowych. 

Wynika z nich natomiast, że nie ma związku między spożyciem ostrych przypraw a występowaniem trądziku, momentem pojawienia się, natężeniem zmian i czasem trwania trądziku. Dodatkowo nie poznano do tej pory mechanizmu, w wyniku którego ostre przyprawy miałyby powodować trądzik.

Z drugiej strony stosunkowo rzadko zwraca się uwagę na konieczność ograniczenia ilości soli w diecie osób z trądzikiem. W przytoczonym powyżej badaniu zaobserwowano istotnie większe spożycie soli u osób z trądzikiem. Ponadto spożycie soli wiązało się z pojawieniem zmian trądzikowych we wcześniejszym wieku.
Proponowany mechanizm, w wyniku którego dochodzi do wystąpienia trądziku po spożyciu nadmiernych ilości soli, to wpływ na zatrzymanie wody w organizmie, co może być czynnikiem wpływającym na zaostrzenie problemów skórnych -
tłumaczy dietetyk. 

Kwasy omega-6 i kwasy omega-3

Nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 zwiększa wytwarzanie czynników prozapalnych, co powiązano z rozwojem trądziku. Odwrotna sytuacja jest  w przypadku spożycia kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Nie należy rezygnować ze spożycia kwasów omega-6, ale ich spożycie powinno być zrównoważone przyjmowaniem pokarmów bogatych w kwasy omega-3. W związku z tym, w codziennym jadłospisie powinny się znaleźć oleje roślinne i orzechy, a dodatkowo dwa razy w tygodniu ryba - mówi dr Dominika Wnęk.

Składniki żywności, które mogą chronić przed trądzikiem

Z obserwacji wynika, że osoby z trądzikiem mają znacznie mniejsze stężenie cynku, karotenoidów i witaminy E niż osoby bez zmian trądzikowych. Sugeruje się więc, że produkty bogate w te składniki mogą wykazywać działanie ochronne.

Najważniejszą cechą karotenoidów jest działania antyoksydacyjne. Dzięki tej właściwości karotenoidy chronią organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, których nadmiar w organizmie wiąże się z występowaniem wielu chorób przewlekłych. Najpopularniejszymi karotenoidami występującymi w diecie są β-karoten i likopen. W β-karoten obfitują: boćwina, brokuły, cykoria, dynia, jarmuż, marchew, papryka czerwona, natka pietruszki, szczaw i szpinak, a także melony, brzoskwinie i morele. Dobrym źródłem likopenu są z kolei pomidory, zwłaszcza pomidorki koktajlowe, oraz przetwory z pomidorów - wylicza ekspertka. 

Witamina E spowalnia procesy starzenia skóry i wspomaga gojenie się ran. Wykazuje także działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem witaminy E są oleje roślinne i orzechy, zwłaszcza migdały i orzechy laskowe, oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

Cynk z kolei wpływa korzystnie na metabolizm kolagenu i ułatwia regenerację skóry. Uczestniczy w wytwarzaniu substancji regulujących funkcje wydzielnicze skóry, odpowiedzialne m.in. za ilość wytwarzanego łoju. Do pokarmowych źródeł tego pierwiastka zalicza się mięso, jaja, nasiona słonecznika, dyni, kiełki i otręby pszenne, czosnek, cebulę, a także ryby i ostrygi.