13 partii mąki migdałowej ma zostać wycofane ze sprzedaży - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jak podano w komunikacie, w produktach stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Są to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z gatunku Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Komunikat dotyczący mąki migdałowej opublikował na swojej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny (GIS).

Mąka migdałowa Fivio

Jak przekazano, "GIS został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę Radziowi Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej".

Chodzi o mąkę migdałową Fivio w 250-gramowym opakowaniu. Produkt pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z gatunku Aspergillus - mają one szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Wycofanie ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że "firma Radziowi Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu".

GIS zaleca, aby nie spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

13 partii zostanie wycofane ze sprzedaży

GIS przekazał, że chodzi o 13 partii produktu:

  • numer partii: 2P13.03/2; data minimalnej trwałości: 28-02-2025;
  • 2P14.03/1 - 28-02-2025;
  • 2P15.03/1 - 28-02-2025;
  • 2P20.03/1 - 20-12-2024;
  • 2P21.03/1 - 21-12-2024;
  • 2P22.03/1 - 22-12-2024;
  • 2P23.03/1 - 23-12-2024;
  • 2P27.03/1 - 27-12-2024;
  • 2P28.03/2 - 28-12-2024;
  • 2P29.03/1 - 29-12-2024;
  • 2P29.03/2 - 29-12-2024;
  • 2P02.04/1 - 02-01-2025;
  • 2P03.04/1 - 03-01-2025.