W Polsce – podobnie jak w innych krajach Unii Europejskiej o wysokim statusie ekonomicznym - choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego występują stosunkowo rzadko. Wraz z poprawą warunków życia i wzrostem higieny, liczba zarażeń glistą ludzką, czy tasiemcami maleje. Pasożytom przenoszonym drogą pokarmową można zapobiegać m.in. przez mycie rąk, owoców i warzyw.

zdjęcie ilustracyjne /Unsplash.com /Internet

Na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny można sprawdzić liczbę przypadków zachorowań na giardiozę (dawniej lamblioza) i kryptosporydiozę, które podlegają w Polsce obowiązkowi rejestracji 

>>>LINK<<<

Grupą szczególnie podatną na zarażenia pasożytami jelitowymi są dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, które nie mają utrwalonych nawyków przestrzegania zasad higieny, a skupiska dzieci - klasy czy grupy przedszkolne- sprzyjają szerzeniu się pasożytów przewodu pokarmowego przez kontakt bezpośredni.

U dzieci w Polsce najczęściej występują: owsica, glistnica i giardioza. Owsik i glista ludzka to pasożyty występujące wyłącznie u ludzi. Giardią mogą być zarażone także niektóre zwierzęta domowe i gospodarcze.

Badania mikroskopowe kału pozwalają na szybkie wykrycie pasożytów jelitowych. W przypadku owsików stosuje się także wymaz lub odcisk z okolicy odbytu. Zarażenie pasożytami można wykluczyć wykonując badanie trzykrotnie. Badania w kierunku pasożytów jelitowych wykonuje większość laboratoriów medycznych i można wykonać je bez skierowania.

Wyniki badania zawsze należy skonsultować z lekarzem. Jeżeli w kale stwierdzono pasożyty lekarz zleci odpowiednie leki.

Jak zapobiegać pasożytom przewodu pokarmowego:

- myć dokładnie ręce, zwłaszcza po powrocie do domu

- myć owoce i warzywa przed spożyciem