Bez arbuza wielu z nas nie wyobraża sobie letnich pikników. Jest jednym z ulubionych owoców, którym zajadamy się w czasie upałów. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale lista jego właściwości zdrowotnych jest bardzo długa.

Arbuz to idealna słodka przekąska, która jest smaczna i pożywna. Nie zawiera tłuszczu czy cholesterolu. Ma za to w sobie mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: witaminę A, C, B1, B2, B3, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź czy cynk.

Arbuz — pogromca chorób

Składniki odżywcze arbuza wspierają nasz system nerwowy, wpływają pozytywnie na wzrok, działanie hormonów, serce czy metabolizm. Dzięki zawartości potasu i magnezu, ten owoc pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. 

Czy wiesz, że arbuz ma więcej likopenu niż jakikolwiek inny świeży owoc lub warzywo? Likopen jest przeciwutleniaczem, który zmniejsza ryzyko raka, chorób serca i oczu.

Jeden plaster (filiżanka) arbuza zawiera około:

  • 46 kalorii
  • 12 gramów węglowodanów
  • 0,26 miligramów witaminy A
  • 12 miligramów witaminy C
  • 170 miligramów potasu
  • 0,1 miligrama witaminy B6
  • Zero tłuszczu, cholesterolu i sodu


  • Witamina A jest ważna dla zdrowia skóry i oczu. 
  • Witamina B6 pomaga jest istotna dla układu odpornościowego i funkcji nerwów. 
  • Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy i ułatwia wchłanianie żelaza. 
  • Potas jest pomocny w obniżaniu ciśnienia krwi.


Ile wody zawiera arbuz?

92 proc. arbuza składa się z wody. Dlatego znakomicie nawadnia, orzeźwia i gasi pragnienie w upalne dni.

W poszukiwaniu idealnego arbuza...

Wybierając arbuza, szukaj takiego, który jest jędrny, symetryczny i ciężki jak na swój rozmiar. 

Na spodniej stronie powinna pojawić się żółta plama będąca wynikiem leżenia owocu na ziemi i dojrzewania na słońcu. Jeśli plama jest bardzo blada lub biała, być może arbuz został zebrany zbyt wcześnie i nie jest wystarczająco dojrzały.