Wielu z nas bardzo lubi smak czekolady, a niektóre badania pokazują, że brązowa słodkość podnosi poziom endorfin i czyni nas szczęśliwymi. Jednak czy może być ona dla nas szkodliwa i czy ma jakiś pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu?

Zdjęcie ilustracyjne /Pexels photo /

Czekoladę produkuje się z miazgi kakaowej i tłuszczu. Uzyskuje się je w procesie fermentacji ziaren kakaowca. Następnie nasiona się suszy i rozciera. Kolejnym etapem jest długie mieszanie miazgi z innymi produktami. To wtedy czekolada uzyskuje tak uwielbianą przez wielu, rozpływającą się konsystencję.

Kakao jest bogate w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Niektórzy mówią, że czekolada ma ich więcej, niż czerwone wino. Te związki są pożyteczne dla naszego organizmu, bo działają antyoksydacyjnie i zapobiegają działaniu wolnych rodników. Te z kolei w nadmiarze mogą powodować miażdżycę, nowotwory i prowadzić do szybszego starzenia się organizmu.

Spożycie gorzkiej czekolady może zwiększyć stężenie dobrego cholesterolu we krwi (HDL). Niektóre badania mówią, że kakao korzystnie wpływa też na ciśnienie tętnicze.

Trzeba jednak pamiętać, że zbyt dużo czekolady może nam zaszkodzić. Czekolada jest dość kaloryczna i jej nadmiar może spowodować szybkie tycie. Dodatkowo duża zawartość cukru może prowadzić do rozwijania się cukrzycy typu drugiego.

Dlatego warto jeść czekoladę w ograniczonych ilościach, najlepiej gorzką. Wtedy na pewno poza smakiem, czekolada przyniesie nam wiele dobrego.

Więcej na temat czekolady możecie przeczytać w Medycynie Praktycznej

(ag)