"Delikatny makowiec na biszkoptowym cieście zawsze smakuje wybornie" - przekonuje Anna Starmach, autorka książek kulinarnych. Do przygotowania tego świątecznego ciasta znana kucharka proponuje dodać m.in. orzechy włoskie i konfiturę różaną.

Co kupić?

·         Masa makowa

·         200 g mielonego maku

·         50 g cukru

·         1 łyżka miodu

·         1 łyżka masła

·         2 białka

·         2 łyżki rodzynek

·         2 łyżki orzechów włoskich

·         2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej

·         1 łyżka konfitury różanej (opcjonalnie)

·         sól

·         Biszkopt

·         200 g drobnego cukru

·         120 g mąki

·         4 duże jajka

·         2 łyżki wody

·         1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         sól

·         Lukier cytrynowy:

·         1.5 łyżki soku z cytryny

·         200 g cukru pudru

Jak przygotować?

Masa makowa

1.       Jeśli nie uda Ci się kupić zmielonego maku, zwykły mak gotuj w mleku przez mniej więcej 30 minut, następnie dwukrotnie zmiel go w maszynce do mięsa.

2.       Zmielony mak zalej szklanką wrzątku, poczekaj, aż napęcznieje i dokładnie odsącz go z nadmiaru wody. Bakalie posiekaj, masło roztop na patelni, białka ubij ze szczyptą soli.

3.       Mak połącz z miodem, cukrem, bakaliami, różą, masłem oraz pianą z białek.

Biszkopt

4.       Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

5.       Żółtka oddziel od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich 2 łyżki wody, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

6.       Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika na 12 minut.

7.       Po tym czasie delikatnie oderwij ciasto od papieru do pieczenia, posmaruj je masą makową i zwiń w rulon, następnie owiń papierem, na którym piekł się biszkopt, i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Lukier cytrynowy

8.       Sok z cytryny przecedź przez sitko i mieszaj z cukrem pudrem, aż do powstania jednolitej konsystencji lukru. Ciasto rozwiń z papieru, posmaruj je lukrem