Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że do sprzedaży trafiły jaja, które są zakażone bakteriami Salmonelli. Zostało to wykryte w próbkach produktu.

Zdjęcie ilustracyjne /pixabay.com /Internet

Bakterie Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteritidis wykryto w próbce produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Dokładnie chodzi o: "Jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M". Na skorupce jaj jest umieszczony kod identyfikacyjny: 3PL26111314

Producentem zakażonej serii produktu jest gospodarstwo rolne "Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27- 225 Pawłów, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 26111314".

Jaja zostały spakowane w: Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas, Tychów Nowy 60, 27-220 Mirzec, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL26115902WE.

Jaja mają termin do spożycia 23 i 24 lipca 2018 roku.

Kwestionowana partia jaj (nr partii 23.07.2018) została wyprodukowana w dniu 25.06.2018 r. (data zniesienia jaj), producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26.06.2018 r. (nr partii 24.07.2018).

Zakład poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta.

Nie należy spożywać jaj o numerach partii wskazanych w komunikacie, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

źródło: GIS
(ag)