Zniszczone i wypadające włosy? Zmień dietę!

Środa, 22 kwietnia 2015 (17:53)

Jeżeli nasze włosy są zniszczone, przetłuszczone albo wypadają, to znak, że być może nieprawidłowo się odżywiamy.

Do wypadania włosów mogą przyczynić się… tłuste potrawy

„Kiedy widzimy, że włosy się przerzedzają, skóra głowy mocno się przetłuszcza, wtedy powinniśmy iść do trychologa” - mówi Małgorzata Jednoróg, specjalista trycholog z Centrum Trychologii we Wrocławiu. Trycholog sprawdza stan naszej skóry na głowie specjalną mikrokamerą. „Sprawdzamy, jakie jest... czytaj więcej

Co jeść, aby mieć zdrowe włosy? Przede wszystkim trzeba naszemu organizmowi dostarczać wszystkich niezbędnych elementów odżywczych. Najlepsze do tego są warzywa i owoce. Świetnie na włosy podziała koktajl z jabłka, zielonej pietruszki, odrobina zarodków pszennych oraz woda, żeby było płynniej. Koktajl wzmocni włosy, spowoduje też, że będą się mniej przetłuszczały - mówi dietetyczka Dorota Jesiołowska-Sołoducha z Olsztyna.   

Polecane są też napary ziołowe i płukanki. Sporządzone z pokrzywy zmniejszą wypadanie włosów, mogę też pomóc w walce z łupieżem i łojotokiem.

Trzeba pamiętać, że na włosy wpływa wiele składników. W diecie powinny być przede wszystkim białka, które sprawiają, że w miejsce włosów, które wypadły wyrastają nowe. Polecam warzywa strączkowe, ponieważ są bogate w witaminy z grupy B, które sprawiają, że włosy i paznokcie mają odpowiednie nawilżenie - mówi Jesiołowska-Sołoducha.

Ustawiając swoją dietę pod włosy, pamiętajmy ponadto o żelazie, siarce, wapniu, kwasach Omega 3. Ważne więc, aby co jakiś czas zjadać jajka i ryby morskie.

Na czym polega badanie włosów? Tłumaczy trycholog Małgorzata Garlacz w rozmowie z Ewą Kwaśny [Józef Polewka, RMF FM]

(mpw)


Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Piotr Bułakowski