Fałszywy alarm pożarowy w miejscowości Krośnica w województwie małopolskim. Mieszkańcom wczoraj wydawało się, że płonie budynek mieszkalny, jednak przyczyna zadymienia była zupełnie inna.
- W miejscowości Krośnica (woj. małopolskie) zgłoszono wczoraj podejrzenie pożaru budynku mieszkalnego.
- Na miejsce przyjechali strażacy z powiatu nowotarskiego.
- Okazało się, że nie doszło do pożaru - przyczyną zadymienia była produkcja tradycyjnych oscypków.
- Interwencja straży pożarnej nie była potrzebna.
- Oscypek to tradycyjny ser z Małopolski wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2005 roku.
- Produkowany jest z mleka owczego w sezonie od maja do października, podczas wypasu owiec na górskich halach.
Nietypową sytuację opisuje portal Małopolska Alarmowo relacjonujący działania służb w województwie małopolskim.
Z informacji portalu wynika, że wczoraj strażacy z powiatu nowotarskiego dostali informację o pożarze budynku w miejscowości Krośnica przy ulicy Nowotarskiej. Po dojechaniu na miejsce okazało się, że żadnego pożaru nie ma.
Strażacy szybko ustalili, że przyczyną zadymienia jest... wędzenie tradycyjnych oscypków. Interwencja straży na szczęście nie była potrzebna.
Kiedy trwa sezon na oscypki?
Oscypek to tradycyjny produkt mleczny z województwa małopolskiego, wpisany na listę produktów tradycyjnych 28 września 2005 roku. Ma charakterystyczny kształt osełki, dwustronnego stożka lub wrzeciona, z walcowatą środkową częścią. W smaku wyczuwalny jest wyraźny zapach wędzenia oraz lekka słoność. Jak czytamy na stronach Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, oscypek bardzo stary wyrób pasterzy wołoskich, którzy przywieźli go na Podhale wraz z całą kulturą wypasu owiec i tradycyjnymi metodami przetwarzania mleka.
Sezon na oscypki trwa od maja do października. W tym okresie owce są wypasane na górskich halach, a mleko używane do produkcji oscypków pochodzi właśnie z tego sezonowego wypasu. Poza tym okresem, zgodnie z tradycją i przepisami, nie powinno się produkować prawdziwych oscypków, ponieważ mleko owcze nie jest wtedy dostępne w odpowiedniej ilości i jakości.