Salmonella w jajach i filetach z kurczaka. GIS wydał ostrzeżenie

Środa, 2 września (17:02)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Wykryto bakterie salmonelli w mięsie drobiowym i jajach. Sprawdź, które partie produktów zostały wycofane z obrotu.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o bakteriach salmonelli w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Gallus. Niektóre partie jaj tej firmy zostały wycofane z obrotu.

TUTAJ SPRAWDZISZ NUMERY PARTII

Jajka wycofane z obiegu mają oznaczenie na skorupce o treści "1PL 30261302 W-WYBIEG".

Salmonelle wykryto także w filetach z kurczaka w marynacie, sprzedawanych w sieci sklepów Żabka.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

GIS ostrzega, że spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ostrzeżenia i komunikaty

Marcin Czarnobilski