GIS wycofuje cukier kokosowy

Wtorek, 11 lutego 2020 (16:06)

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu Bio Cukier Kokosowy z powodu stwierdzenia w nim glutenu. Ostrzega, że spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

Powodem wycofania produktu ze sprzedaży było stwierdzenie niezadeklarowanej substancji alergennej - glutenu powyżej 80 mg/kg w próbce surowca. Producent, firma Intenson Europe, po otrzymaniu informacji o niezgodności surowca rozpoczął procedurę wycofania produktu. Nadzór nad procesem objęła Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Ze sprzedaży wycofano pięć partii produktu: o wadze 350 g - nr partii L191113, L191216 i o wadze 200 g - nr partii L191115, L191127 i L191216 z datą minimalnej trwałości do 10 marca 2022 r.

GIS zaleca, aby osoby z alergią lub nietolerancją na gluten nie spożywały wymienionych partii produktu.

TUTAJ ZNAJDZIESZ WIĘCEJ OSTRZEŻEŃ I KOMUNIKATÓW.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ostrzeżenia i komunikaty

Sara Bounaoui