Sanepid: W gorące dni, właściwie przechowuj żywność

Środa, 8 sierpnia 2018 (11:50)

Upały nie odpuszczają. Sanepid przypomina, aby w czasie wysokich temperatur pamiętać o prawidłowym przechowywaniu i przewożeniu żywności. W przeciwnym razie możemy sobie bardzo zaszkodzić. „Na nagrzanym parkingu temperatura w bagażniku może dochodzić nawet do 50 stopni Celsjusza. Jedzenie pozostawione w takich warunkach na kilka godzin zepsuje się” – ostrzega w rozmowie z RMF MAXXX Agnieszka Trywiańska z inowrocławskiego sanepidu.

W okresie wysokich temperatur musimy pamiętać m.in. o właściwym transporcie żywności. W gorące dni trzeba przewozić zakupy do domu w jak najkrótszym czasie i jak najszybciej włożyć do lodówki.

Piekarnik w bagażniku

Nie należy przechowywać zakupów w bagażniku, zwłaszcza produktów mlecznych, owoców, czy świeżego mięsa. Tam panuje dużo wyższa temperatura niż ta na zewnątrz. Na nagrzanym parkingu może dochodzić nawet do 50 stopni Celsjusza. Jedzenie pozostawione w takich warunkach na kilka godzin - zepsuje się - ostrzega Agnieszka Trywiańska z Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Inowrocławiu. Dobrym rozwiązaniem jest spakowanie jedzenia do torby chłodniczej dostępnej w większości supermarketach. 

Po przyjeździe do domu trzeba pamiętać, że w upalne dni temperatura w mieszkaniach jest na tyle wysoka, że pozostawienie na kuchennym blacie wędliny, czy nabiału - może doprowadzić do ich zepsucia - dodaje Trywiańska w rozmowie z reporterem RMF MAXXX Marcinem Glapiakiem.

Nie pakuj jedzenia do lodówki przypadkowo

Wiele osób traktuje lodówkę jak zwykły pojemnik, do którego pakujemy rzeczy tam gdzie nam wygodniej, gdzie coś się mieści lub zupełnie przypadkowo. Tymczasem to, w którym miejscu położymy dany produkt w lodówce nie powinno być przypadkowe. Na dolnych półkach zawsze jest najzimniej. Tam należy przetrzymywać świeże produkty (np. warzywa i owoce), a te przetworzone można ulokować wyżej.

Na pikniku zacznij od jedzenia kanapek

Gdy wybieramy się na wakacyjny piknik, warto zaopatrzyć się w torbę chłodniczą z wkładami, które się wcześniej mrozi. Zapakujmy do niej m.in. świeżą żywność. A potem powinniśmy pamiętać, by właśnie w pierwszej kolejności zjeść np. kanapki ze świeżymi wędlinami, czy z serami.

(mc)

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady