Apel Głównego Lekarza Weterynarii do grzybiarzy. Powodem ASF

Niedziela, 8 września (07:42)

Główny Lekarz Weterynarii apeluje o zachowanie odpowiednich zasad bezpieczeństwa podczas zbierania grzybów na obszarach, gdzie występuje ASF - afrykański pomór świń. W grzybobraniu - jak podkreśla w komunikacie - nie powinny uczestniczyć osoby mające styczność ze świniami.

"W związku z trwającym sezonem zbierania owoców leśnych oraz rozpoczynającym się okresem intensywnego pozyskiwania grzybów, Główny Lekarz Weterynarii apeluje o zachowanie odpowiednich zasad bezpieczeństwa biologicznego podczas pozyskiwania runa leśnego w obszarach utworzonych w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń. Dotyczy to obszaru ochronnego (strefa żółta), obszaru objętego ograniczeniami (strefa czerwona) oraz obszaru zagrożenia (strefa niebieska)" - czytamy w komunikacie. 

Mapę ognisk i przypadków ASF w Polsce oraz aktualny zasięg obszarów objętych restrykcjami znajdziecie TUTAJ>>>

W grzybobraniu na terenach, gdzie występuje wirus ASF, nie powinny uczestniczyć osoby mające jakikolwiek kontakt ze świniami ze względu na możliwość przypadkowego, niezamierzonego przeniesienia wirusa ASF na zwierzęta gospodarskie. 

Mity i fakty na temat grzybów

W społeczeństwie funkcjonuje wiele mitów, nieprawdziwych informacji na temat toksyczności grzybów. Na przykład: grzyby rosnące na łące są zawsze zdrowe. Grzyby, które sinieją są trujące. Grzyby, które mają gorzki smak są trujące. To wszystko nieprawda. Mówi się, że gotowanie zmniejsza toksyczność, a tak naprawdę nic nie zmienia toksyczności. Powinniśmy unikać zbierania młodych osobników, które nie mają jeszcze wykształconych cech morfologicznych - podpowiada w rozmowie z RMF FM profesor Lech Panasiuk z Instytutu Medycyny Wsi w Lublinie.

Według ekspertów, należy zwrócić szczególną uwagę i zachować dużą ostrożność zbierając grzyby blaszkowe. Najbardziej toksyczne są wśród grzybów blaszkowych, czyli muchomor sromotnikowy, muchomor jadowity. Kolor grzybów nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Muchomory czerwone, które powszechnie są kojarzone z toksycznymi grzybami, tak naprawdę są dużo mniej niebezpieczne niż muchomor sromotnikowy. To właśnie po zjedzeniu tego typu grzyba ryzyko zgonu jest największe  - dodaje profesor Panasiuk. 

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Michał Dobrołowicz

Sara Bounaoui