Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że w kiełbasie surowej metka łososiowa MAP oraz mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej wykryto pałeczki salmonelli.
Przeczytaj komunikat GiS:
Zagrożenie: Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt - Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
Produkt - Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli: Producent podjął działania w celu wycofania kwestionowanych partii produktów z obrotu. Dodatkowo, producent podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:
Produkt - Kiełbasa surowa metka łososiowa
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o powyższych wynikach Głównego Inspektora Sanitarnego, który następnie poinformował odpowiednie organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o konieczności podjęcia działań w celu monitorowania wycofania kwestionowanej partii produktów z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu do czasu podjęcia skutecznych działań mających na celu eliminację Salmonella, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w ww. zakładzie - czytamy w komunikacie.
Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Urszula Gwiazda
Copyright © 1999-2024 RMF24.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu