Jakie są objawy alergii pokarmowej? Które pokarmy najczęściej uczulają dorosłych, a które dzieci? Czy z alergii można się wyleczyć? Posłuchajcie porad prof. Ewy Czarnobilskiej, kierownik Centrum Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
Dzieci najczęściej uczula białko mleka krowiego, jaja kurzego i soja. Dorosłych z kolei często mogą uczulać orzechy lub owoce morze. Osoby z alergią pyłkową zwykle muszą wyeliminować z codziennego menu niektóre owoce i warzywa. Z alergią pokarmową niekoniecznie musimy się urodzić. Nietolerancja pokarmowa może być również nabyta - zauważa prof. Ewa Czarnobilska. Przyczyn może być wiele, m.in. zmiana diety czy konserwanty występujące w produktach spożywczych. Ten rodzaj alergii może być też spowodowany przez zbyt późne włączanie do diety dziecka określonych pokarmów - dodaje prof. Czarnobilska.
Inne pytania na jakie odpowiedział nasz ekspert:
Cały czat można zobaczyć tutaj:
(ag)
Ewa Czarnobilska
Copyright © 1999-2024 RMF24.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu