Orzeszki ziemne bez dodatku soli i cukru to przekąska po którą warto sięgać jak najczęściej. Są bogate m.in. w białko, tłuszcze, a także witaminy z grupy B i wiele cennych składników mineralnych.
Orzechy ziemne są bogate w tłuszcze, z których zdecydowana większość to nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.
Ponadto, orzechy arachidowe i ich przetwory zawierają liczne bioaktywne składniki, takie jak: flawonoidy, kwasy fenolowe, fitosterole, alkaloidy, koenzym Q10 czy resweratrol, które współdziałając ze sobą, zapewniają tym produktom właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. To z kolei może się wiązać z licznymi korzyściami zdrowotnymi jak: zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz opóźnianie procesu starzenia się organizmu człowieka.
Uśredniona wartość odżywcza wszystkich rodzajów orzechów arachidowych w przeliczeniu na 100 g nieprzetworzonego i niesolonego produktu wynosi:
Orzechy ziemne są bogate w białko, tłuszcze, przede wszystkim jednak w nienasycone kwasy tłuszczowe, a co za tym idzie cechuje je wysoka gęstość energetyczna. Tymczasem w badaniach epidemiologicznych odnotowano odwrotną zależność pomiędzy częstością spożycia orzechów a wartością BMI, natomiast badania kliniczne wykazują niewielką zmianę masy ciała bądź jej brak.
Orzechy arachidowe mogą być stałym elementem zdrowej diety, zwłaszcza spożywane w umiarkowanej ilości i bez dodatku soli oraz cukru.
Marcin Czarnobilski
Copyright © 1999-2024 RMF24.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu