Dlaczego warto jeść młode ziemniaki?

Piątek, 21 sierpnia 2020 (09:39)

O tym, że są delikatne, wyjątkowo smaczne oraz sycące wiadomo nie od dziś, dlatego chętnie wykorzystujemy je latem w naszej kuchni. Co skrywają w sobie młode ziemniaki? Dostarczają dużo witaminy C, sporo potasu, a także magnez, fosfor i wapń. Sezon na warzywa w pełni, a to oznacza, że jeszcze przez jakiś czas możemy się cieszyć smakiem i wartościami młodych, krajowych ziemniaków.

Młode ziemniaki to pierwsze bulwy, które obrodził krzak ziemniaka. Mają niewielki rozmiar i cieniutką skórkę, są delikatniejsze i słodsze w smaku od późniejszych ziemniaków. Gotując je krótko i na małym ogniu, tracą niewielką ilość składników odżywczych, zachowując swoje walory smakowe i kulinarne.

Za co lubimy młode ziemniaki?

Młode ziemniaki, podobnie jak jesienne odmiany, mają szerokie zastosowanie kulinarne oraz doskonale wpisują się w zdrową, zbilansowaną dietę, dostarczając ważnych składników odżywczych, deficytowych w określonych porach roku.

Niezależnie czy młody, czy wczesny, ziemniak to król polskich stołów, główny bohater kart dań i wielu przepisów, faworyt dzieci zwłaszcza w wersji rumianej i idealnie chrupiącej. Wyróżnia się nieograniczonym potencjałem w kuchni, dlatego też jego zalety i możliwości kulinarne są tematem kampanii... czytaj więcej

Posiadają cienką skórkę, którą wystarczy zeskrobać lub dokładnie wyszorować szczoteczką, dzięki czemu zachowają one najwięcej witamin, ukrytych w bulwie. Aby nie straciły wartości smakowych i odżywczych, zalecam gotować je na parze lub krótko do miękkości w osolonej wodzie. Podawane z dodatkiem świeżych ziół są świetnym uzupełnieniem dania głównego lub składnikiem zupy. Doskonale smakują też z młodą kapustą, jajkiem, maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem, stanowiąc samodzielne danie. Możliwości podania młodych ziemniaków jest wiele, ale najlepiej smakują i są najzdrowsze w najprostszej formie - mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia.

Co kryją pod skórką?

Im młodsze ziemniaki, tym więcej mają w sobie cennych składników. Dodatkowo gotowanie ze skórką sprawia, że ich bulwy zachowują praktycznie większość potasu i witaminy C. Poza tym są dobrym źródłem witaminy B6, odpowiadającej za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a także wielu istotnych dla nas pierwiastków, takich jak sód, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor i jod.

W porównaniu do późniejszych odmian, te młode zawierają więcej wody w stosunku do skrobi, co oznacza, że są mniej kaloryczne - 100 g młodych ziemniaków zawiera około 50 kcal, natomiast 100 g jesiennych - około 80 kcal. Dlatego też do przygotowania potraw takich jak placki, babka ziemniaczana, kopytka, pyzy czy kartacze, bardziej nadają się późne kartofle.

W przedwojennych poradnikach maskę z ziemniaków zalecano dzień przed ślubem, by cera była promienna i gładka. Ziemniaki mają wyjątkowe właściwości odżywiania i wygładzania cery. czytaj więcej

Ponadto młode ziemniaki bogate są w błonnik, wspierający trawienie i walkę z nadwagą, a także magnez, który łagodzi stany zmęczenia i stres. Zawierają także przeciwutleniacze i wykazują zdolność niszczenia wolnych rodników. Mają również silne właściwości zasadotwórcze, co pozwala na lepsze regulowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Szczególnie w przypadku osób spożywających większe ilości mięsa istnieje zagrożenie wystąpienia zakwaszenia organizmu, które niesie za sobą ryzyko przewlekłego zmęczenia, zaparć i biegunek, podatności na choroby, osłabienia i inne dolegliwości. Ziemniaki pozwalają temu zapobiegać.

Korzystajmy z młodych polskich ziemniaków, dopóki są dostępne na rynku. Spożywając je często, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory mineralne w naszym organizmie. Młode ziemniaki są źródłem energii i białka oraz cennych witamin i składników mineralnych. Ponadto należą do produktów niskokalorycznych i nie tuczą. To najczęściej dodatki, których używamy do ziemniaków - masło, zasmażka, boczek, kiełbasa lub sosy - sprawiają, że stają się kaloryczne. Ziemniaki młode są warzywem lekkostrawnym. Dzięki błonnikowi ułatwiają trawienie, a zawarte w nich składniki odżywcze są łatwo przyswajalne - podsumowuje Agnieszka Piskała-Topczewska.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Marcin Czarnobilski