5 pomysłów na szybki posiłek, który zabierzesz ze sobą do pracy w lunchboxie

Środa, 13 czerwca 2018 (11:49)

W pracy, szkole czy na wycieczce. Zawsze warto mieć przy sobie zdrową przekąskę. Oto 5 przepisów na szybkie dania, które zmieszczą się w lunchboxie.

Makaron z serkiem wiejskim i pieczarkami:

- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego

- 4 duże pieczarki

- ½ cebuli

- opakowanie serka wiejskiego

- oliwa do smażenia

- 3-4 pomidorki koktajlowe

- ulubione przyprawy

1. Gotujemy makaron według opisu na opakowaniu.

2. Obieramy pieczarki i kroimy na małą kostkę.

3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnie i smażymy wraz z pieczarkami. Można dodać szczyptę soli.

4. Makaron mieszamy z pieczarkami i cebulką dodając opakowanie serka wiejskiego. Doprawiamy ulubionymi przyprawami.

5. Całość przekładamy do lunchboxa i na wierzch układamy pokrojone w pół pomidorki koktajlowe.


Kurczak curry w warzywach i sosie pomidorowych z kaszą bulgur:

- 1 średnia pierś z kurczaka

- 35 g kaszy bulgur (suchej)

- warzywa: kilka różyczek brokuła, mała marchewka pokrojona w kostkę, pół cebuli, pół czerwonej papryki, 2-3 pieczarki pokrojone w kostkę (lub inne ulubione warzywa)

- ½ szklanki sosu pomidorowego

- ½ łyżeczki curry

- ¾ szklanki wody

- oliwa z oliwek do smażenia

1. Kroimy kurczaka w kostkę według uznania.

2. Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy kurczaka, smażymy przez ok. 5 minut.

3. Do kurczaka dodajemy wszystkie warzywa, całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez ok. 12-15 minut.

4. Na koniec wlewamy sos pomidorowy, dodajemy curry i dusimy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.

5. Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

6. Kurczaka podajemy z ugotowaną kaszą.


Omlet z warzywami:

- 2 jajka

- 5 łyżek mleka

- ¼ sera pleśniowego

- 3-4 szparagi zielone

- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie ulubione warzywa)

- przyprawy według uznania

- olej do smażenia

1. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy doprawiając przyprawami.

2. Wlewamy na rozgrzaną patelnie z oliwą, zmniejszamy ogień do minimum i smażymy pod przykryciem.

3. Zanim jajka się zetną dodajemy szparagi, pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę ser.

4. Dusimy pod przykryciem do całkowitego ścięcia jaj.

Wiosenna sałatka z mozarellą:

- kilka liści sałaty lodowej

- 5-6 pomidorków koktajlowych

- 1 średni ogórek zielony

- ¼ czerwonej papryki

- ¼ żółtej papryki (opcjonalnie ulubione warzywa)

- ½ mozarelli

1. Liście sałaty rwiemy na drobne kawałki.

2. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy z sałatą. Na górze układamy kawałki mozzarelli.

3. Całość przekładamy do lunchboxa, polewając oliwą z oliwek i posypując ulubionymi przyprawami.

Placuszki owsiane z marchewką:

- ¾ szklanki płatków owsianych

- średniej wielkości marchewka

- 2 jajka

- ½ małego ząbka czosnku

- oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia

1. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem aż wchłoną wodę (najlepiej zróbmy to poprzedniego dnia wieczorem i pozostawmy na całą noc pod przykryciem).

2. Na tarce (na grubych oczkach) trzemy marchewkę.

3. Do płatków i marchewki dodajemy 2 jajka i całość dokładnie mieszamy.

4. Przyprawiamy czosnkiem.

5. Smażymy na patelni, na małym ogniu, pod przykryciem, z obu stron do zarumienienia.





Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy