Ćwicz w domu, odżywiaj się zdrowo i nie przesadzaj ze świątecznym jedzeniem

Sobota, 11 kwietnia 2020 (22:07)

Jeśli będziemy wyspani, dobrze nawodnieni i prawidłowo odżywieni, to mamy większą szansę, by lepiej znieść ewentualną chorobę – radzi portal Pacjent.gov.pl. W święta zaleca, aby nie przesadzać z jedzeniem i ćwiczyć w domu.

Wysypiaj się, wietrz mieszkanie, ćwicz albo tańcz - radzą na stronie Pacjent.gov.pl eksperci PZH - Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego. Wobec epidemii koronawirusa i ograniczeń w przemieszczaniu się rekomendują codzienne wykonywanie prostych ćwiczeń ogólnokondycyjnych przez 30 minut. Zalecają też śpiew, bo poprawia nastrój, powoduje ruch przepony i dotlenia.

Wielkanocna dieta

Należy pić co najmniej 2 litry wody dziennie - jest to 8 szklanek, ale nie liczy się kawa i herbata, bo te napoje odwadniają. Nie zaleca się picia napojów gazowanych i słodzonych.

Należy jeść dużo warzyw, najlepiej umytych i sparzonych, zadbać o wystarczająco dużo błonnika w diecie oraz witamin. Świeże warzywa można zastąpić mrożonymi.

Przed nami święta Wielkanocne. Kojarzą się z szynką, jajkami w majonezie i ogólnie z tak zwaną „rozpustą”. Szczególnie trudne zadanie „opanowywania„ chęci na małe co nieco mają przed sobą osoby dbające o linię. Ale jak twierdzi dietetyk Michał Golonka-Jamrozowicz, nie warto wszystkiego sobie... czytaj więcej

"Uzupełniaj witaminy, sięgając po owoce, najlepiej cytrusy i kiwi. Jedz naturalne probiotyki - kefiry, jogurty, zsiadłe mleko i kiszonki. Nie rezygnuj z tych węglowodanów, które zapewnią ci energię na wiele godzin, czyli kasz, pełnoziarnistego pieczywa, makaronu, ciemnego ryżu i płatków owsianych. Pamiętaj, im one będą mniej przetworzone, tym dłużej będziesz się czuł syty" - piszą eksperci PZH-NIZP.

Aby Wielkanoc nie skończyła się kilkoma kilogramami więcej, radzą, by nie przesadzać ze świątecznym jedzeniem - zjeść mniej ciast, kiełbasy i wędlin, wybierać majonez, który nie ma dodatku cukru lub zrobić go samodzielnie w domu. Przypominają też, że jajka są dobrym źródłem niskotłuszczowego białka i witamin, dlatego są naprawdę zdrowe. Zależnie od daty ważności można je przechowywać w lodówce do trzech tygodni.

Warto też ograniczyć słodycze, słodkie napoje i białe pieczywo, zrezygnować z produktów bogatych w tłuszcze trans - fast foodów, gotowych sosów, chipsów, a także ograniczyć spożycie konserw mięsnych, ponieważ zwykle zawierają dużo soli i tłuszczu. Najlepiej też zrezygnować z palenia papierosów lub przynajmniej je ograniczyć, bo koronawirus atakuje płuca.

Nie zapominaj o zasadach higieny!

Jeżeli przez koronawirusa większość czasu spędzasz w domu - musisz zadbać o swoją kondycję fizyczną. Obecna sytuacja dla wielu osób wiąże się z silnym napięciem i stresem, dlatego trzeba zadbać o regularne ćwiczenia, zwłaszcza te odprężające. czytaj więcej

Eksperci sugerują też, aby czas w domu poświęcić na wspólne gotowanie i uczenie dzieci zachowania w kuchni zasad bezpieczeństwa związanych z przechowywaniem i przetwarzaniem żywności. Przypominają też o myciu rąk przed i po przygotowywaniu posiłków, a także o czyszczeniu regularnie blatów i desek do krojenia.

Przy okazji instruują, aby przed jedzeniem myć owoce i warzywa, także te z niejadalnymi skórkami, jak banany, awokado, grejpfruty, cytryny, limonki i dynie. To dlatego, że brud i bakterie mogą być przenoszone ze skórki do wnętrza owocu podczas jego krojenia lub obierania.

Należy też myć przed otwarciem puszki z jedzeniem, a także z napojami. Nie powinno się myć natomiast surowego mięsa i ryb, bo można rozprzestrzenić w ten sposób szkodliwe bakterie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Bądź fit!

Marcin Czarnobilski