Reumatyzm. Co jeść, czego lepiej unikać?

Wtorek, 14 maja 2019 (15:16)

Jak powszechnie wiadomo nasze nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Do powstawania wielu chorób reumatycznych przyczyniają się zmiany zapalne w tkance łącznej układu kostno-stawowego. To, czy będą się one nasilały, czy też cofały, w dużym stopniu zależy od substancji, jakie przyjmujemy wraz z pożywieniem.

Jest wiele składników odżywczych, które działają przeciwzapalnie. Dzięki przyjmowaniu ich w dużej ilości, możemy opóźnić lub złagodzić dolegliwości, które towarzyszą reumatyzmowi. Należą do nich: wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witamina C, beta-karoten, witamina A oraz niektóre składniki mineralne takie, jak cynk, żelazo i selen.

Dieta powinna opierać się na spożywaniu niskokalorycznych potraw, które nie zawierają substancji produkujących kwas moczowy. O tym, czy dieta będzie głównym elementem leczenia, czy też będzie wspomagana środkami farmakologicznymi, decyduje lekarz po badaniu i postawieniu diagnozy.

W diecie na ból stawów zaleca się spożywanie m.in. marchewki, pietruszki, pora, buraków, dyni, sałaty, kapusty pekińskiej, brokułów, brukselki, kapusty pekińskiej, selera, awokado, cytrusów, czarnej porzeczki, jagód, borówek, warzyw strączkowych. Warzywa najlepiej jeść surowe skropione sokiem z cytryny lub olejem rzepakowym. Lekarze zalecają, aby zjeść co najmniej 4-5 porcji (jedna porcja to filiżanka) warzyw lub owoców.

Warto również spożywać ryby morskie. Dobrym wyborem będzie tuńczyk, łosoś, mintaj, morszczuk, dorsz, makrela, śledź czy sardynki. Ryby te bogate są w ważne kwasy omega 3. Mają też właściwości przeciwzapalne, co zmniejsza ból.

Czego powinno się unikać?

Niektóre ze składników spożywczych są bardzo trudno przyswajalne w organizmie, a dodatkowo mogą przyczyniać się do nasilenia dolegliwości bólowych. Do takich zalicza się wszystkie podkuty bogate w kwas szałwiowy, czyli szpinak, płatki owsiane oraz żurawina. Mogą one negatywnie wpływać na stan kości i stawy.  Bóle mogą się również nasilić po spożyciu dużej ilości kwasu szczawiowego. Nie wskazane jest również jedzenie zbyt dużych ilości mięsa, zwłaszcza tego tłustego. Ono również nasila dolegliwości bólowe, a także utrudnia wchłanianie się pożądanych przez organizm substancji. 

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Sara Bounaoui