Orzechy. Kaloryczne, ale mogą powstrzymać przybieranie na wadze

Wtorek, 24 września 2019 (14:48)

Wyniki najnowszych badań wskazują na to, że orzechy, mimo że są bardzo kaloryczne, pomogą powstrzymać przybieranie na wadze.

Jak donosi "Medical News Today", orzechy mają wiele właściwości - powstrzymują rozwój chorób serca, wspierają funkcję seksualną mężczyzn. Codzienne spożywanie orzechów może również zmniejszać ryzyko innych chorób, takich jak cukrzyca i rak.

Ale jaki jest związek między codziennym spożyciem orzechów a przyrostem masy? W dwóch analizują wyniki badań stwierdzono, że codzienna porcja orzechów może powstrzymać przybieranie dodatkowych kilogramów.

Dr Xiaoran Liu, pracownik naukowy w Departamencie Żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health, w Bostonie, MA, postanowił zbadać wpływ spożywania większej ilości orzechów na kontrolę wagi.

Liu i współpracownicy przeanalizowali dane dotyczące masy ciała, diety i wzorców ćwiczeń w trzech grupach osób - 27 521 mężczyzn i 61 680 kobiet.

Uczestnicy byli zdrowi na początku badania - nie mieli żadnych chorób przewlekłych.

Co 4 lata w ankiecie odpowiadali na pytania dotyczące swojej wagi i spożycia orzechów - w kwestionariuszu zawarte było pytanie dotyczącego tego, jak często uczestnicy spożywali 28-gramowe porcje orzechów.

Naukowcy ocenili również skuteczność ćwiczeń za pomocą metabolicznego odpowiednika zadania - MET - godziny, które wskazują, ile kalorii spaliła osoba na godzinę aktywności fizycznej.

Spożycie orzechów i zmniejszenie przyrostu masy ciała

Analiza wykazała, że zwiększenie dziennego spożycia orzechów o połowę porcji wiązało się z mniejszym ryzykiem przybrania 2 lub więcej kilogramów masy w ciągu 4 lat.

Również ten sam wzrost spożycia orzecha o połowę wiązał się z 15 proc. niższym ryzykiem otyłości.

Ponadto przejście od braku jedzenia orzechów do spożywania co najmniej połowy porcji dziennie wiązało się z zapobieganiem przyrostowi masy ciała o 0,74 kg i niższym ogólnym ryzykiem umiarkowanego przyrostu masy ciała i otyłości.

Wreszcie konsekwentne zwiększanie spożycia orzechów o połowę dziennej porcji wiązało się z niższym o 23 proc. ryzykiem uzyskania 5 lub więcej kilogramów i niższym ryzykiem otyłości w ciągu czterech lat trwania badania.

Badanie jest jednak tylko obserwacyjne i badacze nie mogą ustalić związku przyczynowego. Wskazują jedynie na pewne potencjalne mechanizmy, które mogłyby wyjaśnić wyniki.

Jednym z możliwych wyjaśnień może być to, że żucie orzechów wymaga dużego wysiłku, przez co ludzie mają mniejszą szansę na zjedzenie czegoś dodatkowego. 

Ponadto orzechy są bogate w błonnik, co może zwiększyć uczucie sytości, tym samym tłumiąc głód i sprawiając, że osoba czuje się pełna na dłużej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Sara Bounaoui