Co to jest dieta MIND?

Piątek, 6 marca 2020 (15:41)

Dieta MIND to dieta polecana z dwóch powodów. Po pierwsze, wpływa na poprawę funkcji poznawczych, po drugie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz spowalnia postęp tej choroby.

W diecie MIND ogólne założenia diety śródziemnomorskiej i diety DASH uzupełniono o zalecenia spożycia produktów żywnościowych korzystnie wpływających na funkcjonowanie mózgu. Szczególną rolę odgrywają w niej więc warzywa zielonoliściaste (jarmuż, szpinak, sałata), które, jak wskazują badania, spowalniają pogarszanie się funkcji poznawczych, a ich największą skuteczność obserwuje się przy spożyciu co najmniej 6 porcji tygodniowo.

Podobną rolę pełnią także owoce jagodowe, takie jak czarne jagody i truskawki. Zaleca się ponadto spożycie orzechów przynajmniej 5 razy w tygodniu. Twórcy diety MIND wyróżnili 15 składników, spośród których 10 należy do produktów zalecanych (brain healthy), a 5 do niezalecanych (unhealthy).

Produkty zalecaane

- warzywa zielonoliściaste
- orzechy
- owoce jagodowe
- nasiona roślin strączkowych
- produkty pełnoziarniste
- ryby
- drób
- oliwa z oliwek
- wino 

Produkty niezalecane

- czerwone mięso
- masło i margaryna
- ser żółty
- ciasta i słodycze
- produkty smażone i typu fast food

Na podstawie spożycia przedstawionych powyżej produktów dla danej osoby można obliczyć indeks diety MIND; jego wartość wynosi maksymalnie 15.

Badania potwierdzające skuteczność tej diety

Dwa ważne badania dotyczące diety MIND przeprowadziły wspólnie dwa ośrodki - Rush University Medical Center z Chicago i Harvard School of Public Health z Bostonu. W pierwszym badaniu obserwowano grupę 960 uczestników projektu Rush Memory and Aging Project. Wszystkie osoby zakwalifikowane do programu wypełniały kwestionariusz częstości spożycia danych produktów oraz przeszły szczegółową ocenę funkcji poznawczych. Średni wiek badanych wynosił 81,4 roku, a czas obserwacji 4,7 roku. Po tym okresie stwierdzono, że wyższy indeks diety MIND wiązał się z wolniejszym pogarszaniem się funkcji poznawczych w czasie obserwacji.

Cel drugiego badania stanowiło porównanie efektywności diety śródziemnomorskiej, diety DASH i diety MIND w redukcji częstotliwości występowania choroby Alzheimera. Badaniem objęto 923 uczestników w wieku 58-98 lat, a średni czas obserwacji wynosił 4,5 roku. Uczestników regularnie oceniano pod kątem rozpoznania choroby Alzheimera. W czasie obserwacji wystąpiły 144 nowe przypadki tej choroby. Okazało się, że u osób z najwyższym indeksem diety MIND ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera było o 53% procent mniejsze niż u osób z najniższym indeksem MIND.

Więcej o diecie znajdziesz na stronach Medycyny Praktycznej

SPRAWDŹ: Wapń. W jakich produktach znajdziemy go najwięcej?

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta