Grypa żołądkowa, zwana też jelitówką przychodzi zwykle z zaskoczenia. Mimo, że choroba nie ma nic wspólnego z grypą to podobnie jak ona potrafi porządnie dać nam w kość. Jak wspomóc w tym czasie organizm odpowiednią dietą? Oto, co podpowiadają specjaliści.
Podczas grypy żołądkowej, czy w przypadku silnego zatrucia raczej nie masz ochoty na jedzenie ani picie. Pamiętak jednak, że dieta może przyspieszyć powrót do zdrowia. Warto o tym pamiętać, nawet wtedy, gdy już poczujesz się lepiej.
Podstawą, jak zwykle, jest odpowiednie nawodnienie. Trzeba przyjmować dużo płynów i uzupełniać elektrolity. O tym raczej pamiętamy. A co jeszcze? Co na pewno powinno tymczasowo zniknąć z naszego menu?
Jeśli jednym z doskierwających objawów są wymioty, po każdym epizodzie odczekaj 2 godziny. Wówczas zacznij od pojedynczych łyków. Woda przegotowana lub gazowana (pod warunkiem, że poczekasz aż trochę "odstoi"), herbata ziołowa lub elektrolity to najlepszy sposób, aby uniknąć odwonienia. To ważne, jeśli występują wymioty i/lub biegunka.
Poważne odwodnienie kończy się wizytą w szpitalu, bo wówczas konieczna jest kroplówka. Dlatego tak ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów w domu - mówi dr Laura Lipold z Cleveland Clinic.
Ziemniaki, pieczywo pełnoziarniste czy ryż to najlepszy wybór, aby uzupełnić wypłukane z organizmu elementy. Jeśli jesz mięso, niech będzie ono chude (kurczak lub ryba) i niezbyt przyprawione.
Jeśli wymioty i biegunka nie ustają przez ponad dobę, masz objawy odwonienia, podczas wymiotów lub wypróżniania zauważasz krew, boli cię brzuch lub masz gorączke - to czas, aby skontaktować się z lekarzem. Może się okazać, że to coś innego niż zwykła jelitówka i trzeba będzie włączyć odpowiednie leczenie. A skoro niektóre objawy, jak biegunka, mogą wskazywać na Covid-19, tym bardziej nie możemy tego lekceważyć - podkreśla dr Lipold.
Źródło: Cleveland Clinic
Katarzyna Staszko
Copyright © 1999-2024 RMF24.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu