Z roku na rok coraz świadomiej żyjemy. Stawiamy na naturę i poszukujemy jej nieskażonych źródeł. Zaczynamy dbać o otaczającą nas zieleń. Tworzymy zielone ogrody deszczowe, oazy, parki gdzie można odpocząć i naładować się energią natury. Ogrody ziołowe, warzywne oraz pasieki zawitały na stałe do naszych miast. Coraz częściej korzystamy ze swoich balkonów, aby uprawiać własne pomidory i zioła. Budujemy na nich hotele dla owadów. Wszystkie wspomniane działania wpisują się w coraz bardziej popularną filozofię szczęśliwego i świadomego życia - slow life.

Trend grow your own wpisuje się w filozofię zdrowego życia, które jest tak dla nas cenne. Popularne bio targi i bazarki, pozwalają poznać nam regionalne smaki, powrócić do tego, co kiedyś było dla nas normalne - smaków prawdziwych, nieprzetworzonych produktów. Można tak kupić świeże warzywa i owoce bezpośrednio od producentów. Wartością tych produktów jest ich jakość, naturalność i sprawdzone pochodzenie. A to ostatnie jest szczególnie ważne. Poznajemy smaki, ich topografię na mapie. Edukujemy się i świadomie podchodzimy do jedzenia. To sprawdza się w codziennym życiu.

Duża część rodzin, korzysta z wypraw weekendowych, aby odwiedzić rolników - poznać różne rodzaje upraw, oraz kupić samodzielnie zebrane owoce i warzywa. Takie przysmaki - prosto z drzewa czy z grządki,  smakują najlepiej! Ceniona jest regionalność, autentyczność i sezonowość produktów rolnospożywczych. Edukacja poprzez podróże kulinarne buduje świadomość kulinarną. Rozwija wachlarz smaków. Pozwala poznać dane miejsce od podszewki.

Bardzo ważna jest również dbałość o czystość powietrza i środowiska. Wiele osób używa opakowań wielorazowego użytku, segreguje śmieci, jeździ rowerem i prowadzi świadomy, aktywny tryb życia. Coraz więcej z nas poszukuje lub samodzielnie przygotowuje naturalne kosmetyki, naturalne środki czystości. Ten trend zdobywa coraz szersze grono zwolenników. To styl życia zgodny z naturą, ekologią oraz filozofią dobrego samopoczucia. Wszystko zaczyna się od małego kroku. Szczęście nie pochodzi z konsumowania rzeczy, ale z prostych, świadomych wyborów. Takie życie nie jest najprostszą drogą, ale daje bardzo dużo radości, zdrowia i satysfakcji.

Doskonałym przykładem nieskazitelności natury i wysokiej świadomości społecznej jest Szwajcaria. Tutaj dumę z pięknej przyrody i dbałość o naturę dostrzegamy na każdym kroku. Znakomitym przykładem połączenia pasji, jakości przy zachowaniu poszanowania środowiska oraz wykorzystania upraw lokalnych, rodzinnych producentów jest Ricola.

To ceniona na całym świecie marka wysokiej jakości cukierków o unikalnym, ziołowym składzie i wyjątkowym smaku. Smaczne i aromatyczne cukierki Ricola zawierają wyciąg z 13 ziół, które są uprawiane przez ponad stu doświadczonych farmerów dbających o środowisko naturalne. To tak rodzi się siła, która tkwi w każdym cukierku. Każde zioło ma indywidualne potrzeby zdrowego i silnego wzrostu, dlatego uprawa jest optymalnie dostosowana do różnych klimatów, położeń i właściwości gleby. Ostry górski klimat sprawia, że zioła używane przez Ricola są czyste i mocne, a obszary uprawy oddalone od przemysłu i ruchu drogowego.


Cukierki Ricola zawierają m.in. mieszankę 13 ziół, którą opracował założyciel tej szwajcarskiej firmy Emil Richterich. Zainspirował się osiągnięciami Johanna Krunzle, specjalisty od ziół ze wschodniej Szwajcarii. Receptura popularnych na całym świecie cukierków oryginalnych ziołowych jedynie nieznacznie się zmieniła od 1940 i jest ściśle strzeżoną tajemnicą. W każdym cukierku znajduje się mieszanka ziół składająca się z  babki lancetowatej, prawoślazu lekarskiego, mięty pieprzowej, tymianku, szałwi lekarskiej, przywrotnika pospolitego, kwiatu czarnego bzu, pierwiosnka lekarskiego, krwawnika pospolitego, biedrzenca mniejszego, przetacznika leśnego, dzikiego ślazu oraz szanty zwyczajnej.

Cenne składniki uzyskuje się z kwiatów, liści, łodyg i korzeni roślin. Przy ich uprawie stosuje się naturalne metody, dzięki czemu w produkcji wykorzystywane są tylko wysokiej jakości zioła. Kolejno to z nich pozyskiwane są naturalne substancje i aromaty do cukierków Ricola. Zbiory ziół odbywają się dopiero wtedy, gdy rośliny osiągną maksymalną zawartość cennych składników. Firma przywiązuje dużą wagę do ich wartości, wysokiej jakości, oraz starannego przetwarzania w celu uzyskania jak najlepszych właściwości. Tym samym promuje naturalną uprawę ziół w Szwajcarii. Farmerzy dostarczający zioła do Ricola, uprawiają rośliny zgodnie ze standardami Bio Suisse, odrzucając jakiekolwiek stosowanie sztucznych nawozów. Ważne jest aby surowce były naturalne i wysokiej jakości. Nie stosuje się żadnych sztucznych barwników ani aromatów. O ile to możliwe, Ricola pozyskuje surowce od lokalnych i regionalnych dostawców.

Cukierki o smaku Żurawiny, Oryginalne Ziołowe oraz Czarny bez są słodzone stewią  a wszystkie produkty dostępne na rynku polskim nie zawierają laktozy i glutenu. W centrum zielarskim w Laufen rocznie przetwarza się 1400 ton świeżych ziół. Najpierw się je suszy, potem czyści, tnie, przechowuje, a na koniec - miesza. Potem wydobywa się z nich cenne składniki. Do silnie skoncentrowanego ekstraktu dodawane są kolejne naturalne składniki np. koncentrat z soku żurawiny, dzięki czemu tworzone są różne warianty smakowe.

Tak powstaje siedem miliardów cukierków rocznie, które nie tylko mają wspaniały smak, działają nawilżająco na głos i gardło ale pozwalają w przyjemny sposób przenieść się do przepięknej Szwajcarii, gdzie bogactwo natury łączy się nowoczesnością. Cukierki Ricola pobudzają zmysły i pozwalają w pełni rozkoszować się smakiem tradycyjnych ziół.

Szwajcaria ma w sobie niepowtarzalną atmosferę i spokój. Tutaj odnajdujemy harmonię, dzięki dużej liczbie terenów zielonych, bliskości natury, gór i jezior. To tutaj Ricola w doskonały sposób łączy  skarby natury, tradycyjne metody upraw ziół i aktualną wiedzę, by podzielić się z nami wyjątkowymi cukierkami. Dajmy się zainspirować ich energii i mocy!

Ricola pobudzi Twoje zmysły

W zależności od potrzeby możesz wybrać jeden spośród pięciu, skrytych w kieszonkowym opakowaniu, wariantów smakowych cukierków Ricola:

- Oryginalnych ziołowych i Alpejska świeżość, które odświeżają i działają łagodząco na gardło

- owocowych Żurawina, delikatnych Melisa czy nowości - przyjemnych w smaku cukierków Czarny Bez, które działają odświeżająco dla ust i gardła.

Życzymy Ci tego, co najlepsze.

Wish you well!

Więcej informacji  o historii i produktach Ricola: www.Ricola.pl