Statystyki pokazują, że w Europie choruje na nią ponad 5% osób powyżej 65 roku życia, zaś w Polsce – nawet 200 tysięcy rodaków. Choroba Alzheimera – bo o niej mowa – ma postępujący przebieg. Im wcześniej zostanie wykryta, tym większe szanse na spowolnienie jej rozwoju i złagodzenie uciążliwych objawów. Poznaj pierwsze jej oznaki, aby – w razie konieczności – móc szybko zareagować.

Choroba Alzheimera kojarzona jest głównie ze starszymi osobami. Chociaż faktycznie właśnie w tej grupie występuje najczęściej, pierwsze oznaki zwykle pojawiają się dużo wcześniej. Dlatego nie można lekceważyć żadnych symptomów - wczesne rozpoznanie pozwala uniknąć ciężkiego przebiegu schorzenia.

Objawy Alzheimera - co powinno zaniepokoić?

Objawy Alzheimera - szczególnie w początkowym stadium rozwoju - nie wzbudzają większych podejrzeń. Bo kto choć raz nie zapomniał o umówionym spotkaniu? Każdemu przecież mogą też zdarzyć się problemy z organizacją, z realizowaniem wielu zadań czy skupieniu się na wykonywaniu jednej czynności. Czujność powinna jednak wzbudzić częstotliwość takich sytuacji. Jeżeli problemy pojawiają się coraz częściej, wówczas jest to objaw niepokojący.

Alzheimer - objawy w pierwszej fazie rozwoju choroby:

  • gubienie osobistych rzeczy,
  • zadawanie tych samych pytań, powtarzanie tych samych informacji,
  • zapominanie niedawno odbytych wydarzeń,
  • pogorszenie orientacji w terenie,
  • łatwe rozpraszanie się i trudność w ponownym skupieniu,
  • trudności w rozwiązywaniu problemów.

Pojawiają się także oznaki w postaci zaburzeń behawioralnych, np. apatia, lęk, zwiększona drażliwość. Dochodzą problemy z bezsennością, jak również objawy ogólne i wegetatywne, np. utrata masy ciała.

Kolejne stadia choroby - jak je rozpoznać?

Drugie stadium choroby - określane jako umiarkowane - to narastające zaburzenia zachowania. Typowe jest np. bezcelowe chodzenie, nagłe wybuchy złości, agresja słowa, wykonywanie tych samych ruchów. Charakterystyczne są także urojenia - głównie dotyczące okradania pacjenta - szacuje się, że występują one nawet u 50% chorych[1].

W zaawansowanym stadium objawy Alzheimera przybierają na sile. Stają się uciążliwe zarówno dla chorego, jak i opiekuna. Do omamów wzrokowych i słuchowych dołączają zaburzenia ruchowe. W efekcie zwiększenia napięcia mięśniowego, spowolnienia ruchowego, następuje zmiana trybu życia na siedzący - aż do leżącego. Z uwagi na utratę kontroli nad własnym ciałem oraz umysłem (nierozpoznawanie najbliższych osób, a nawet własnego odbicia w lustrze), wymaga stałej kontroli oraz pielęgnacji.

Chorobie Alzheimera można przeciwdziałać

Chociaż do tej pory nie udało się ustalić przyczyn zapadania na chorobę Alzheimera, można wskazać kilka czynników ryzyka rozwoju schorzenia. Poza czynnikami genetycznymi (np. występowanie zaburzeń pamięci w rodzinie), wymienia się czynniki środowiskowe (np. niska aktywność umysłowa, niewłaściwa dieta, niska aktywność fizyczna).

Obserwacje naukowe potwierdzają, że wpływ na rozwój choroby Alzheimera mogą mieć czynniki ryzyka typowe dla chorób naczyniowych. Mowa m.in. o nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, wzroście poziomu homocysteiny, podwyższonym poziomie cholesterolu.

Znając czynniki ryzyka mogące odpowiadać za pojawienie się objawów Alzheimera, można przeciwdziałać rozwojowi choroby. W jaki sposób?

  • Obniżanie poziomu cholesterolu LDL

Przeprowadzone metaanalizy wykazują związek między podwyższonym poziomem cholesterolu LDL a ryzykiem choroby Alzheimera[2]. Dlatego warto dążyć do obniżenia tej frakcji, m.in. poprzez włączenie do codziennej diety steroli roślinnych, które są dostępne m.in. w produktach marki Optima. Udowodniono, że redukują one poziom cholesterolu we krwi - efekt obniżenia stężenia cholesterolu o 7-10% uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy spożyciu 1,5-2,4 g steroli roślinnych dziennie w połączeniu ze zdrowym stylem życia i prawidłowo zbilansowaną dietą[3].

  • Zwiększenie podaży DHA

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) zaliczany jest do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Badania naukowe wykazują, że optymalna ilość tego kwasu w diecie wspiera utrzymanie sprawności intelektualnej. DHA jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Zaś obniżony poziom tego kwasu może przyczynić się do osłabienia funkcji poznawczych w okresie starzenia oraz większym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera.

Zgodnie z oświadczeniem zdrowotnym, kwas dokozaheksaenowy wspomaga utrzymanie prawidłowej pracy mózgu - przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.

Na rozwój choroby wpływa wiele czynników - także zależnych od człowieka. Dzięki działaniom profilaktycznym oraz wczesnemu rozpoznaniu można zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego schorzenia lub złagodzić objawy Alzheimera.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/neurologia/choroby/151134,choroba-alzheimera

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7349210/

[3] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can