„Grillowanie jest bardzo atrakcyjnym sposobem przyrządzania posiłków, ale trzeba pamiętać, że wysoka temperatura nie sprzyja przygotowywaniu produktów spożywczych. Wysoka temperatura może sprzyjać powstawaniu substancji rakotwórczych, takich jak benzopireny czy dioksyny” – mówi dr n. biol. Michał Kuciel, kierownik Pracowni Informacji Toksykologicznej i Analiz Laboratoryjnych Collegium Medicum UJ.

Zdjęcie ilustracyjne /Pexels photo /

Dodatkowo opadający na gorące węgle tłuszcz, będzie powodował powstawanie szkodliwych substancji, dlatego warto ograniczyć grillowanie - mówi dr Kuciel. Radził też, żeby podczas, kiedy grill jest rozpalony, nie przebywać w bliskiej odległości, gdyż opary mogą nam zaszkodzić.

Inne pytania, na jakie odpowiadał nasz ekspert:

  • Czy można jeść gorące potrawy plastikowymi sztućcami?
  • Czy rtęć z rozbitego termometru jest groźna dla zdrowia?
  • Czy można samodzielnie wymienić pokrycia dachowe z azbestu?



Cały wideoczat jest dostępny tutaj: