Bakterie campylobacter to jedne z najczęstszych przyczyn biegunek bakteryjnych. Czym są te bakterie, jak można się nimi zarazić i do czego to prowadzi?
Bakterie z rodzaju Campylobacter powodują zakażenie przewodu pokarmowego zwane kampylobakteriozą objawiające się zazwyczaj w postaci ostrej biegunki.
Bakterie te występują w przewodzie pokarmowym wielu zwierząt jednak najczęstszym źródłem zakażenia jest drób (Campylobacter jejuni) oraz świnie (Campylobacter coli). Drobnoustroje te nie powodują choroby u tych zwierząt, natomiast spożycie surowych lub niedogotowanych produktów spożywczych, niewłaściwa higiena w trakcie obróbki mięsa oraz bezpośrednia styczność z zakażonymi zwierzętami może prowadzić do zakażenia i choroby ludzi.
Najczęstszą przyczyną kampylobakteriozy jest spożycie zanieczyszczonego, niedogotowanego mięsa drobiowego, rzadziej picie niepasteryzowanego mleka lub skażonej wody. Pałeczki Campylobacter są także częstą przyczyną biegunki podróżnych.
Szczyt zachorowań notuje się w lecie i wczesną jesienią. Kampylobakterioza jest groźna dla pacjentów przewlekle chorych (choroby wątroby, cukrzyca czy miażdżyca).
Zakażenia bakteriami Campylobacter objawia się przede wszystkim biegunką. Często może ona występować z domieszką krwi w kale. Dodatkowo równocześnie mogą występować inne objawy, jak gorączka, bóle głowy, bóle mięśni.
Copyright © 1999-2024 RMF24.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu