Zakażenia pokarmowe bakteriami Campylobacter

Wtorek, 13 marca 2018 (09:00)

Bakterie campylobacter to jedne z najczęstszych przyczyn biegunek bakteryjnych. Czym są te bakterie, jak można się nimi zarazić i do czego to prowadzi?

Bakterie z rodzaju Campylobacter powodują zakażenie przewodu pokarmowego zwane kampylobakteriozą objawiające się zazwyczaj w postaci ostrej biegunki.

Bakterie te występują w przewodzie pokarmowym wielu zwierząt jednak najczęstszym źródłem zakażenia jest drób (Campylobacter jejuni) oraz świnie (Campylobacter coli). Drobnoustroje te nie powodują choroby u tych zwierząt, natomiast spożycie surowych lub niedogotowanych produktów spożywczych, niewłaściwa higiena w trakcie obróbki mięsa oraz bezpośrednia styczność z zakażonymi zwierzętami może prowadzić do zakażenia i choroby ludzi.

Co jest przyczyną zakażenia?

Najczęstszą przyczyną kampylobakteriozy jest spożycie zanieczyszczonego, niedogotowanego mięsa drobiowego, rzadziej picie niepasteryzowanego mleka lub skażonej wody. Pałeczki Campylobacter są także częstą przyczyną biegunki podróżnych.

Szczyt zachorowań notuje się w lecie i wczesną jesienią. Kampylobakterioza jest groźna dla pacjentów przewlekle chorych (choroby wątroby, cukrzyca czy miażdżyca).

Jak objawia się zakażenie?

Zakażenia bakteriami Campylobacter objawia się przede wszystkim biegunką. Często może ona występować z domieszką krwi w kale. Dodatkowo równocześnie mogą występować inne objawy, jak gorączka, bóle głowy, bóle mięśni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Profesjonalnie o zdrowiu