​Brokuły, kapusta, winogrona i kakao - m.in. te produkty pomagają ludziom w walce ze smogiem. Jak mówi w rozmowie z "Gazetą Krakowską" doktor Krzysztof Czarnobilski - ordynator oddziału chorób wewnętrznych i geriatrii ze szpitala MSW w Krakowie - "wysokie spożycie flawonoidów chroni serce przed ryzykiem związanym z zanieczyszczeniami powietrza".

W Krakowie od środy obowiązuje II stopień zagrożenia zanieczyszczeniem powietrza /ja /PAP

W Krakowie od środy obowiązuje II stopień zagrożenia zanieczyszczeniem powietrza. 

O poranku na Alejach Trzech Wieszczów stężenie niebezpiecznego pyłu zawieszonego PM10 wyniosło 181 mikrogramów na metr sześcienny. Norma to 50.

Jak więc można się chronić przed tym zamieszczonym powietrzem? Pomocne będzie m.in. spożywanie flawonoidów, czyli organicznych związków chemicznych występujących w roślinach.

Związki te znajdują się przede wszystkim w zielonej herbacie, kakao, brokułach, kapuście, winogronach, żurawinie, cebuli, jabłkach, fasoli. Zatem filiżanka gorącej czekolady i lampka wina na pewno nie zaszkodzą - poprawią nam nastrój, ale też pomogą w walce ze smogiem - mówi w rozmowie z "Gazetą Krakowską" doktor Krzysztof Czarnobilski ze szpitala MSW w Krakowie.

 Lekarze odradzają również spacery i np. jazdę na rowerze. Dłuższe przebywanie na powietrzu może być szkodliwe przede wszystkim dla dzieci i osób starszych.

"Gazeta Krakowska"/abs