Za czasów Melchiora Wańkowicza "cukier krzepił", teraz coraz częściej okazuje się, że nam szkodzi. Oto kolejny przykład. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Georgii w USA odkryli, że fruktoza, coraz powszechniejsza w naszej diecie, może pogarszać pamięć.

Na razie sprawdzono to na szczurach, ale wyniki badań nakazują poważnie zastanowić się nad otwarciem kolejnej puszki słodzonego fruktozą napoju. Zwierzęta obficie karmione tym cukrem znacznie gorzej zapamiętywały położenie platformy, która pomagała im wydostać się z basenu z wodą.

Naukowcy wnioskują, że prawdopodobnie wytwarzane w wątrobie w wyniku rozkładu fruktozy tłuszcze zakłócały zdolność mózgu do zapamiętywania nowych doświadczeń. Fruktoza, kiedyś spożywana praktycznie tylko w świeżych owocach, jest obecnie powszechnie dodawana do produktów spożywczych.