Tropikalne upały nie odpuszczają. W niektórych miejscach słupki rtęci mogą sięgnąć nawet do 35 stopni Celsjusza. Zobacz, kiedy powinieneś najbardziej uważać i jak się chronić przed negatywnymi skutkami wysokich temperatur?

Na Mazurach, Suwalszczyźnie, Mazowszu (poza krańcami zachodnimi), Kielecczyźnie, Lubelszczyźnie, Podkarpaciu i w Małopolsce będzie spokojnie i pogodnie. Na tym obszarze będzie bardzo ciepło, wręcz upalnie i bardzo słonecznie. Najcieplej będzie na wschodzie kraju - w Przemyślu słupki termometrów mogą pokazać nawet 35 stopni Celsjusza.

Na wschodzie upalnie temperatury osiągną od 31 do 35 stopni. Na zachodzie też będzie bardzo gorąco, od 30 do 33 stopni. Chłodniej w dolinach podgórskich i nad morzem. Tam 24-26 st. C.

Podczas upałów trzeba ograniczyć przebywanie w pełnym słońcu, zwłaszcza między 9 a 17. Jeżeli mamy coś do załatwienia podczas dnia – powinniśmy to zrobić wcześnie rano, albo późnym popołudniem. Jeżeli już wychodzimy na zewnątrz, powinniśmy pamiętać o czapce lub parasolu, który ochroni nas przed słońcem.

Szczególnie powinny uważać osoby starsze i te, które maja problemy z układem sercowo-naczyniowym. Podczas długiego przebywania na słońcu mogą pojawić się zawroty głowy, nudności, złe samopoczucie.

W czasie upałów trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Pocimy się, żeby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, dlatego jesteśmy bardziej narażeni na odwodnienie. Powinniśmy pić dużo wody, najlepiej niegazowanej. Dobrze jest też dodać do niej trochę soku, albo cytrynę, mięte, czy odrobinę soli. To sprawi, że woda na dłużej zatrzyma się w naszym organizmie. Podczas upałów powinniśmy unikać napojów alkoholowych, które odwadniają organizm.

Na upal najlepsze jest luźne, przewiewne ubranie, które nie przylega do ciała. Osoby o jasnej karnacji powinny też pamiętać o kremie z filtrem.

Pamiętajmy też o właściwej diecie. Trawienie jest wysiłkiem dla naszego organizmu, dlatego powinniśmy jeść jak najwięcej lekkostrawnych potraw, owoców, warzyw i sałatek. Podczas upałów stanowczo trzeba unikać potraw smażonych, pieczonych i dużej ilości mięsa.