Aby serce służyło nam jak najdłużej powinniśmy oprócz aktywnego trybu życia zadbać o naszą dietę. "W szczególności unikajmy produktów przetworzonych"- mówi Patrycja Fijał z Poradni Dietetyki Medycznej w Olsztynie. Jak dodaje, podstawą diety powinny być produkty roślinne.

Zdjęcie ilustracyjne. /JAS /RMF FM

Patrycja Fijał: W szczególności powinniśmy wyeliminować z diety wszystkie produkty przetworzone, których teraz jest bardzo dużo w sklepach i tak na prawdę ten sektor produktów przetworzonych poszerza się. Powinniśmy unikać tych produktów, ze względu na wysoką zawartość soli, wysoką zawartość tłuszczy w tym tłuszczy trans, które powstają podczas procesów technologicznych. Dodatkowo powinniśmy ograniczyć a najlepiej wyeliminować produkty, które zawierają wysokie ilości tłuszczu: żółte sery, sery pleśniowe, mięso, które ma dużą zawartość tłuszczu. Chodzi też o różne przetwory mięsne typu: wędliny, kiełbasy, parówki, które nie są najlepszej jakości a gdzie wypełniaczem jest po prostu tłuszcz zwierzęcy.

Piotr Bułakowski: A co jeść żeby utrzymać nasze serce w najlepszej kondycji?

Tak naprawdę powinniśmy włączyć do diety jak najwięcej produktów roślinnych. Więcej zieleniny, owoców, warzyw. Różne płatki zbożowe, czy to płatki owsiane, kasze pełnoziarniste. Po pierwsze ze względu na to, że są to produkty nieprzetwarzane i zawierają duże ilości błonnika. Pozytywnie wpływa on na pracę całego naszego organizmu. Zapobiega wchłanianiu nadmiernych ilości kwasów tłuszczowych. Hamuje również i ogranicza wchłanianie cukrów prostych. Tak naprawdę najlepszym sposobem, najlepszą regułą jest to, żeby wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Niech to będą świeże produkty, a nie już gotowe potrawy, po które możemy sięgnąć w sklepach.

Najlepiej samemu sobie gotować. Na przykład na kilka dni.

Jak najbardziej. Żeby jeść zdrowo wcale nie musimy spędzać godzin w kuchni. Możemy potrawy przygotowywać w bardzo szybki sposób. To kwestia dobrej organizacji pracy, prawidłowego rozplanowania zakupów i wybierania odpowiednich produktów, które zawsze będą w lodówce i które zawsze będą gdzieś w naszej domowej spiżarni.