Chcesz się odchudzić i zastanawiasz się, jaką dietę wybrać? Zanim się na to zdecydujesz, sprawdź, jak dietetyk ocenia popularne diety – Dukana, kopenhaską, kapuścianą i rozdzielną Hay’a.

Zdjęcie ilustracyjne. /OlW /RMF FM

Dieta Dukana

Jej główną zasadą jest zwiększenie spożycia białek i jednocześnie ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczów. Jak mówi dietetyk Kamila Poleszak-Najda, jej największą wadą jest obciążenie narządów wewnętrznych - wątroby, nerek - głównie zbyt dużą ilością białka. Prowadzi też do zaparć, które są spowodowane zbyt dużą ilością mięsa i białka. Powoduje również problemy z koncentracją, senność - ta jest spowodowana zbyt małą ilością węglowodanów. Poleszak-Najda zwraca też uwagę na małą ilość witamin. Witaminy A i D to jedyne witaminy, które dostajemy w tej diecie - dodaje dietetyk. Krytykuje też monotonność diety, bo spożywamy cały czas te same produkty.

Dieta kopenhaska

Dieta ta polega na stosowaniu, przez 13 dni ustalonego z góry menu. Zastosowanie tej diety ma spowodować pobudzenie przemiany materii i uregulowanie metabolizmu. To dieta głodówkowa - mówi dietetyk. Kamila Poleszak-Najda podkreśla, że może spowodować rozchwianie metabolizmu w naszym organizmie, jego zwolnienie. To skutkuje efektem jo-jo natychmiast po powrocie do normalnego naszego, codziennego odżywiania - ostrzega.

Dieta kapuściana

Polega na jedzeniu posiłków z kapusty. Jej największym minusem jest monotonność - uważa dietetyk. Owszem, kapusta jest bardzo zdrowa, zawiera witaminę C, witaminę A, E, błonnik czy składniki mineralne - fosfor, wapń czy mangan - ale ile można jeść zupę kapuścianą? Nie wierzę, żeby można było wytrzymać na tym dłużej niż tydzień, dwa. Wytrwalsi może dłużej, ale nie o to chodzi. Dieta zdrowa ma być dietą urozmaiconą - podkreśla Poleszak-Najda.
                
Dieta rozdzielna Hay'a

Polega na niemieszaniu węglowodanów z białkami. Nie zostało udowodnione w żadnych badaniach, że niełączenie czegokolwiek, nieważne czy łączymy tłuszcze z węglowodanami, białka z tłuszczami, bo tych kombinacji może być naprawdę wiele, jest konieczne - mówi Poleszak-Najda. Nasza dieta ma być kompletna, ma zawierać wszystko - i białka, i tłuszcze, i węglowodany - tylko w odpowiednich proporcjach. Nie warto rezygnować z żadnego z tych składników - radzi dietetyk.