Przy wigilijnym stole wszystko smakuje wyjątkowo. Dietetyk Magdalena Małecka radzi dobrze skomponować świąteczne menu. Może być zdrowe i niskokaloryczne. „Do sałatek zamiast majonezu dodajmy sos jogurtowy, a ciasto na pierogi zróbmy z mąki pełnoziarnistej” – zachęca specjalistka w rozmowie z RMF MAXXX.

Na zakupu wybierzmy się z wcześniej przygotowaną listą produktów, żeby nas nie kusiło sięganie po dodatkowe smakołyki - radzi dietetyk Magdalena Małecka. Poza tym wybierajmy produkty mniej kaloryczne. Choćby wigilijny bigos można sporządzić w wersji light z chudej wołowiny zamiast tłustego boczku. Do sałatek zamiast majonezu dodajmy sos jogurtowy lub czosnkowy. Z kolei ciasto na pierogi można zrobić z mąki pełnoziarnistej. Wtedy będzie więcej błonnika, który ułatwia trawienie. - dodaje.

Na stole wigilijnym znajdziemy dania, które można zjeść w większej ilości, np. barszcz czerwony. Buraki działają bowiem oczyszczająco. Przy pozostałych potrawach, dietetyk zaleca jednak umiar -  żeby odchodząc od stołu nie czuć przepełnionego brzucha.

Co z postem przed wigilią? Nie zalecam głodzenia się przez cały dzień. Warto jednak wcześniej spożyć jakieś posiłki - śniadanie i lekki obiad - proponuje dietetyczka i zachęca, by na drugi dzień pobudzić organizm do prawidłowego trawienia. Polecam przygotować sobie oczyszczający koktajl z ananasem, pomarańczą i z imbirem. Można też dodać siemienia lnianego - mówi Małecka.