Polacy znaleźli się wśród pięciu najbardziej zagrożonych otyłością nacji w Europie – biją na alarm naukowcy. Ci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu postanowili więc przygotować dietę dla kilkudziesięciu rodzin z trzech województw: dolnośląskiego, łódzkiego i wielkopolskiego.

Zdjęcie ilustracyjne /Pexels photo /

Przez wiele tygodni rodziny zrekrutowane podczas lokalnych "pikników zdrowia" będą pod opieką naukowców planować domowe posiłki i aktywność fizyczną. Co tydzień eksperci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odwiedzą objęte programem rodziny, żeby na bieżąco monitorować efekty, a także wspólnie planować dalsze działania.

Indywidualizujemy podejście do badanych rodzin, dostosowując układane jadłospisy do sytuacji ekonomicznej, zwyczajów żywieniowych, a nawet preferencji smakowych - podkreśla prof. Monika Bronkowska, szefowa Katedry Żywienia Człowieka na UPWr. To, że często będziemy się spotykać, pozwoli podtrzymać motywację - mówi prof. Bronkowska.

Celem badaczy jest trwała zmiana nawyków żywieniowych, pozwalająca walczyć z chorobami cywilizacyjnymi wynikającymi często z nadwagi i otyłości. Naukowcy wiedzą, że skuteczność dietoterapii jest proporcjonalna do czasu - trwałe efekty można uzyskać stosując dietę przez okres minimum 11 tygodni. Zaplanowany w działaniach zespołu z UPWr model edukacji i interwencji żywieniowej i ruchowej obejmuje 24 tygodnie, co zwiększa prawdopodobieństwo trwałej zmiany sposobu żywienia i stylu życia.

Trudno jest ułożyć taką rację pokarmową dla całej rodziny, dlatego że to musi być taka sama racja dla babci, dziadka, mamy, taty, dziecka, tylko w różnych proporcjach no i musi spakować babci i dziecku - mówi prof. Bronkowska. W jadłospisie jest owsianka, mięso drobiowe, kasza, ryż. Zasadą jest ułożenie jadłospisu tak, żeby było pięć regularnych, zbilansowanych posiłków. Żeby były wszystkie składniki odżywcze i pokarmowe i tak staramy się to robić - mówi profesor Bronkowska.

Rodziny, które na własnym przykładzie przekonają się jak poprawiła się ich kondycja i stan zdrowia, staną się naturalnymi ambasadorami zdrowego stylu życia. A jest o co walczyć! Według Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, ponad jedna czwarta Polaków jest otyła (dokładnie to 25,2% populacji, średnia w Europie wynosi 22,3%).


źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
(ag)