Nie bez przyczyny do jagód acai przylgnęło określenie "cudownych owoców z Amazonii". Pod względem właściwości zdrowotnych biją na głowę nawet uchodzące za najlepsze źródło przeciwutleniaczy czerwone winogrona. Wyjątkowo dobroczynnie wpływają na nasze serce, wydatnie wzmacniają pracę układu odpornościowego, zwiększają ilość energii, poprawiają funkcje umysłowe i - co potwierdziły przeprowadzone badania - skutecznie spowalniają proces starzenia się i hamują rozwój komórek nowotworowych.

Zdjęcie ilustracyjne /Pexels photo /

Największą popularność jagody acai zyskały jednak dzięki swoim zdolnościom odchudzającym. Stanowiąc bogate źródło białka przyspieszają trawienie oraz metabolizm i szybko dają uczucie sytości, odwodząc nas od podjadania. Poznaj inne właściwości tych niezwykłych owoców.

Jagody acai: Pochodzenie

Wyglądem przypominające borówkę, a w smaku najbardziej zbliżone do jeżyny. Jagody acai rosną w lasach Ameryki Południowej. Ich wyjątkowe właściwości zdrowotne jako pierwsi docenili mieszkańcy dorzecza Amazonii, którzy wykorzystywali je do leczenia wrzodów, krwotoków, biegunki i chorób pasożytniczych.

Jagody acai: Dlaczego leczą?

Jagody acai stanowią nie tylko bogate źródło witamin - E, C, B1, B2, B3 - oraz składników odżywczych, takich jak fosfor, wapń, potas, białko, kwasy omega-6, kwasy omega-9, ale przede wszystkim przeciwutleniaczy (antyoksydantów), takich jak: resweratrol, cyanidin-3-glukozyd czy kwas ferulowy. Taka zawartość sprawia, że przewyższają w swoich właściwościach zdrowotnych nawet czerwone winogrona czy żurawinę.

Jagody acai a odchudzanie

Nie bez powodu jagody acai największą popularność zyskały dzięki swoim właściwościom odchudzającym i są zachwalane przez dietetyków. Dzięki solidnej porcji błonnika nie tylko usprawniają trawienie, pomagają pozbyć się toksyn i przyspieszają metabolizm, ale też szybko zapewniają uczucie sytości. Sięgając po nie, oczywiście w odpowiednich ilościach, możemy zwalczyć nawyk podjadania i kontrolować ilość dostarczanych do organizmu kalorii. Co więcej, zaliczane są do grona termogeników, czyli zwiększają temperaturę ciała wykorzystując energię z tkanki tłuszczowej. 

Jagody acai a serce

Jagody acai dobroczynnie wpływają na pracę całego układu sercowo-naczyniowego. Nie tylko poprawiają krążenie krwi, ale też rozluźniają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Ponadto dzięki zawartym w nim antocyjanom obniżają poziom złego cholesterolu, doskonale chroniąc nasze serce i minimalizują ryzyko powstawania miażdżycy czy choroby wieńcowej. Zalecane jest przede wszystkim picie soku z jagód acai, który w smaku jest zbliżony do czerwonego wina. Niski poziom wskaźnika glikemicznego sprawia, że po jagody acai powinni też sięgać diabetycy.

Jagody acai a działanie przeciwnowotworowe

Przeprowadzone badania wykazały, że zawarte w jagodach acai przeciwutleniacze - m.in.: resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy - sprawiają, że skutecznie hamują rozwój komórek nowotworowych i minimalizują ryzyko wystąpienia raka piersi, płuc oraz skóry.

Jagody acai a hamowanie procesu starzenia

Nie bez powodu jagody acai docenili też producenci kosmetyków, którzy dodają je do różnego rodzaju kremów, maseczek czy peelingów. Solidna porcja zawartych w nich przeciwutleniaczy może znacząco wpłynąć na proces starzenia się, czy wręcz go odwrócić. Wykazano między innymi, że obecne w "cudownych owocach" fitosterole zabezpieczają przed ubytkiem kolagenu i tym samym chronią tkankę łączną organizmu.

Jagody acai dodają energii

Jagody acai nie tylko doskonale chronią nasz układ odpornościowy i wykazują działanie przeciwnowotworowe, ale też wydatnie zwiększają ilości energii i jednocześnie zwalczają zmęczenie i wyczerpanie. Co więcej, zapewniają też zachowanie równowagi psychicznej, zwłaszcza w okresie menopauzy.

Jagody acai szybko się psują

Jest mnóstwo powodów, by sięgnąć po ten unikalny owoc. Niestety, w Polsce jest dostępny jedynie w postaci soku lub tabletek. Jagody acai bardzo szybko się psują i tracą swoje lecznicze właściwości, dlatego nie nadają się do eksportu.

Uwaga, czasami jagody acai mogą wywołać reakcję alergiczną i powodować powstanie wysypki na skórze oraz trudności w oddychaniu.