W sklepach coraz częściej można spotkać już borówkę amerykańską. I choć nie należy do najtańszych owoców, warto jeść ją regularnie, bo jest bardzo zdrowa. Wspomaga trawienie, pracę serca, dobroczynnie wpływa na wzrok i kondycję naszej skóry. To również bardzo smaczny owoc, więc świetnie sprawdza się w kuchni.

Wykazano również, że regularne jedzenie borówki wspomaga m.in. pracę serca i układu nerwowego. /Pixabay

Borówki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Znajdziemy w nich sporo witamin i minerałów. Zawierają pokaźne ilości witamin A, C i E, a ponadto potasu i manganu. Są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Borówki to również owoce lekkie. 100 gramów zawiera wyłącznie 57 kalorii. A jak konkretnie wpływają na nasze zdrowie?

Działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie 
Nagromadzenie przeciwutleniaczy i antyoksydantów w borówce amerykańskiej sprawia, że owoc ten działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Warto jeść go szczególnie, gdy doskwierają nam stany zapalne układu moczowego lub jeśli chorujemy na cukrzycę. Wystarczy kilka borówek dziennie. 

Wzmacniają odporność 
Jedzona regularnie borówka amerykańska wzmacnia również odporność naszego organizmu. Można jeść ją w różnej postaci - surowej, jako dodatek do mięs lub składnik deserów. 

Napar z suszonej borówki uspokaja i pomaga zasnąć 
Okazuje się, że borówka amerykańska wykazuje również działanie uspokajające. Przekonamy się o tym pijąc systematycznie herbatkę z suszonych borówek. Napój ten łagodzi napięcie, a także ułatwia zasypianie.

Wspomagają trawienie i pracę serca
Owoc ten pozytywnie wpływa również na pracę układu trawiennego. Przyspiesza metabolizm, a także spalanie tłuszczu. Bez obaw mogą jeść ją osoby, które stosują dietę odchudzającą. 

Wykazano również, że regularne jedzenie borówki wspomaga pracę serca i układu nerwowego. Dzięki dużej zawartości witaminy A borówka dobroczynnie wpływa również na wzrok i kondycję skóry. Działa też przeciwbiegunkowo i obniża poziom cholesterolu we krwi. Jak widać, z jedzenia borówki amerykańskiej płynie wiele korzyści. Warto wydać zatem kilka złotych na opakowanie tych owoców.

Borówka amerykańska w kuchni
Borówka amerykańska świetnie sprawdza się w kuchni. Możemy przygotować z niej pyszne koktajle, zdrowe desery, a także dodać ją do ciast. Idealnym dodatkiem do pieczonych mięs będzie konfitura z borówki amerykańskiej, którą możemy samodzielnie przygotować w domu. Borówka pasuje do wielu przekąsek. Możemy z nią eksperymentować w zależności od naszych preferencji.