W diecie Diamondów 60 procent energii dostarczane jest z węglowodanów, 30 proc. z białka, 10% z tłuszczu. Dieta opiera się na zasadzie niełączenia białek i węglowodanów. Podstawą są warzywa (marchew, buraki, cebula, brokuły, papryka, pomidory, ogórki) i owoce w różnej postaci, spożywane jako samodzielny posiłek do południa.
W 1985 roku ukazała się książka Fit for life, autorstwa Harveya i Marilyn Diamondów. Przekazują oni w niej wszystkie niezbędne informacje na temat sposobu żywienia warunkującego utrzymanie organizmu we właściwej formie.
Głównym celem propagowanej przez nich diety jest usprawnienie procesów odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu i niedopuszczenie do zalegania produktów pokarmowych w przewodzie pokarmowym. Aby to osiągnąć, należy jeść wybrane produkty i nie łączyć białka pochodzenia zwierzęcego ze skrobią. Węglowodany powinno się spożywać wyłącznie na początku dnia, najlepiej na śniadanie lub lunch; nie należy ich łączyć z owocami ani białkiem pochodzenia zwierzęcego.
Z węglowodanów najlepsze są: płatki owsiane, grube kasze i chleb pełnoziarnisty. W porze lunchu można zjeść posiłek składający się z węglowodanów z dodatkiem warzyw lub z białka połączonego z warzywami.
Ostatni ciepły posiłek powinien się składać z białek, najlepiej roślinnych, pochodzących z nasion roślin strączkowych (ewentualnie świeże ryby bądź jajka, ale tylko od kur z wolnego wybiegu). Ponieważ podstawą diety są warzywa i owoce (stanowią one aż 70 proc. wszystkich produktów spożywanych w ciągu dnia), tu także obowiązuje kilka zasad. Przede wszystkim owoców i wyciskanych z nich soków nie należy łączyć z żadnymi innymi produktami żywnościowymi. Należy je jeść wyłącznie w godzinach porannych, nigdy wieczorem - według twórców diety tylko owoce spożywane w tych godzinach regulują pracę przewodu pokarmowego.
Przestrzegając wszystkich opisanych powyżej zasad, przyspiesza się przemianę materii i proces trawienia. Według diety Diamondów człowiek nie jest wstanie trawić produktów nabiałowych, dlatego zakazane jest spożywanie mleka, masła, serów, jogurtów i innych produktów nabiałowych. Wodę należy pić między posiłkami, nigdy podczas posiłków.
Plusy
Minusy
źródło: Medycyna Praktyczna
(ag)
Copyright © 1999-2024 RMF24.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu